Nicolae Timofti se teme de Rusia. Se aşteaptă ca Moscova să încerce să destabilizeze R. Moldova

Nicolae Timofti i-a spus secretarului de Stat John Kerry că se aşteaptă ca Moscova să încerce să destabilizeze Republica Moldova, cu scopul de a o împiedica să semneze Acordul de Asociere cu UE, şi să influenţeze alegerile din 2014, relatează Europa Liberă în pagina electronică, citată de Mediafax.

05 dec. 2013, 11:13
Nicolae Timofti se teme de Rusia. Se aşteaptă ca Moscova să încerce să destabilizeze R. Moldova

Federaţia Rusă sprijină în mod progresiv nu doar administraţia de la Tiraspol, ci şi alte forţe antioccidentale şi proruse de pe teritoriul Republicii Moldova„, i-a spus preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, şefului diplomaţiei americane, John Kerry.

Ne putem aştepta pe termen scurt la provocări în regiunile transnistreană şi găgăuză, în sudul ţării, la încercări de destabilizare a situaţiei politice de la Chişinău„, a precizat şeful statului moldovean.

Timofti i-a mulţumit lui Kerry, miercuri, la Reşedinţa de Stat, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova de către Statele Unite şi pentru sprijinul promis pe viitor.

Statele Unite vor oferi în continuare susţinere, inclusiv financiară, Republicii Moldova, a declarat miercuri secretarul de Stat american John Kerry, îndemnând Chişinăul să continue aplicarea reformelor şi să-şi onoreze angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. El a amintit că, până în prezent, Statele Unite au oferit asistenţă financiară Republicii Moldova în valoare de peste un miliard de dolari.

Secretarul american de Stat s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. La finalul vizitei de câteva ore, el a vizitat cramele de la Cricova, unde s-a întâlnit cu producători de vinuri.

Citeşte şi John Kerry, la Chişinău: Statele Unite sunt alături de Republica Moldova

Vizita lui John Kerry a avut loc în cadrul unui turneu de patru zile în Europa şi Orientul Mijlociu, în contextul în care Republica Moldova şi Georgia au parafat vineri, la Vilnius, acorduri de asociere cu Uniunea Europeană. Documentele urmează să fie semnate în septembrie 2014.

Şeful diplomaţiei americane este a doua persoană ca importanţă din Statele Unite care a vizitat Republica Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden. De asemenea, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a efectuat o vizită în Statele Unite la mijlocul lunii septembrie.