Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: În 10 ani, bugetul a fost păgubit de peste două MILIARDE de euro

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, a declarat, vineri, că bugetul public din România a fost fraudat în ultimii 10 ani de 2,1 miliarde de euro. Acesta a explicat că de vină pentru această situaţie sunt corupţia, neglijenţa în serviciu şi schimbarea permanentă a legislaţiei.

05 feb. 2016, 12:33
Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: În 10 ani, bugetul a fost păgubit de peste două MILIARDE de euro

Nicolae Văcăroiu consideră că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință chiar la nivel guvernamental, potrivit europafm.ro. De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiții 2 miliarde de lei. Banii au fost transferați la fondul de rezervă al Guvernului și împărțiți nejustificat primăriilor și consiliilor județene prin ordonanțe de urgență.

Președintele Curții de Conturi spune că în ultimii ani, instituția a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor. Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituții de stat cu 2 euro metrul pătrat deși valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat. Cazul a fost trimis la DNA încă de acum trei ani.

O altă fraudă majoră adusă la bugetul de stat este rambursarea ilegală de TVA, a explicat președintele Curții de Conturi la Interviurile Europa FM.