Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază trebuie însoţit de unul din asigurările private

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că pachetul de servicii medicale de bază trebuie însoţit de un pachet de servicii medicale suplimentare din asigurările private de sănătate, el spunând că nu s-a stabilit însă dacă asigurările private de sănătate vor fi facultative sau obligatorii.

29 aug. 2013, 19:25
Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază trebuie însoţit de unul din asigurările private

Nicolăescu a spus, joi, la Constanţa, la o dezbatere regională pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister în dezbatere publică, faptul că pachetul de servicii medicale de bază reprezintă temelia sectorului sanitar.

„Pachetul de servicii medicale de bază înseamnă temelia sectorului sanitar. (…) Spun că e temelia pentru că el va schimba complet modul în care cetăţeanul nu mai este minţit, în care cetăţeanului i se spune adevărul, ce poate să primească din banii pe care România îi are pentru sănătate. Până acum le-am zis că le dăm tot şi el ştie că nu ia decât puţin şi de fiecare dată ia cu plata informală, ca să nu spun şpagă, şi nici atunci nu ia ca lumea, şi că vine cu medicamente de acasă, că vine cu materiale sanitare de acasă pentru că noi minţim, îi spunem că-i dăm tot, dar noi ştim că banii nu ajung şi cu toate astea nu schimbăm sistemul. Pachetul de bază e temelia schimbării în sectorul sanitar românesc. (…) Ne putem permite să creştem taxele ? Nu. Trebuie să colectăm mai mult, dar în acelaşi timp să cheltuim mai eficient banii pe care îi avem”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că pachetul de servicii medicale de bază trebuie completat de un pachet de servicii medicale suplimentare din asigurările private de sănătate.

„Strategia noastră este ca pachetul de servicii medicale de bază să fie însoţit obligatoriu de pachetul de servicii medicale suplimentare din asigurări private de sănătate. Şi aici nu am luat încă decizia, va trebui să o luăm în foarte scurt timp, dacă asigurările private de sănătate vor fi facultative, voluntare sau obligatorii”, a explicat Eugen Nicolăescu, susţinând că acele două pachete vor asigura mai mult decât se asigură acum în mod real pentru pacienţi.

El a precizat că în prezent se lucrează la estimări şi simulări, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată până la sfârşitul lunii septembrie.

Nicolăescu a menţionat că de pachetul de servicii medicale de bază vor beneficia toţi cetăţenii, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, iar în acest pachet vor fi incluse servicii de prevenţie, servicii de urgenţă, programe naţionale, majoritatea serviciilor oferite de medicul de familie.

„Toate serviciile esenţiale vor fi incluse în pachetul de bază”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii a prezentat PACHETUL DE BAZĂ de servicii medicale. Vezi ce va include