Nicolăescu: Am primit de la SRI informări despre infecţiile nosocomiale. Luam act de ele, iar dosarele plecau înapoi

Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu spune că, în timpul mandatului său, a primit foarte multe informări de la SRI, dar că, din ce își aduce aminte, acestea nu vizau problema dezinfectanților.

10 mai 2016, 08:38
Nicolăescu: Am primit de la SRI informări despre infecţiile nosocomiale. Luam act de ele, iar dosarele plecau înapoi

„Evident că am primit foarte multe informări de la SRI și în primul și în al doilea mandat, informări care aveau caracter secret și strict secret. Unele dintre ele erau importante și presupuneau măsuri, presupuneau intervenții, altele erau anumite constatări pe care le făcuseră unii sau alții și luai act de ele”, a declarat Nicolăescu marți la RFI.

Întrebat dacă informările SRI vizau și problema dezinfectanților din spitale, el a răspuns că nu a primit astfel de informări, dar că unele se refereau la infecțiile nosocomiale.

„Am spus-o și o repet: din ce îmi aduc aminte, n-am primit niciun fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele românești sunt licitații trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanți sau că dezinfectanții sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecții nosocomiale, prin care erau pacienți care reclamau, asta da. Și atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competența și obligația legală să se ocupe de infecțiile nosocomiale”, a afirmat Eugen Nicolăescu.

El a explicat ce se întâmpla cu informările secrete primite de la SRI. „În mod normal, ministrul lua act de ele, dosarele plecau înapoi la Serviciul Român de Informații, pentru că noi n-avem voie să ținem documentele acolo și evident că îți făceai o notiță sau două pe principalele teme care erau ridicate și pentru care trebuia să cauți rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile și așteptai rapoartele cu măsurile de realizare”, a explicat fostul ministru al Sănătății.

SRI a ştiut de loturile Hexi cu probleme şi de licitaţiile trucate: „Am informat despre calitatea dezinfectanţilor”

Liberalul a comentat și demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu din funcția de ministru al Sănătății, arătând că prin acest gest se recunoaște că s-a greșit.

„În ciuda a ceea ce s-a spus, că o demisie nu rezolvă o problemă, cred că totuși o demisie înseamnă că se recunoaște că s-a greșit până acum, se recunoaște că poate se puteau găsi soluții mai demult și se recunoaște faptul că nu a existat suficientă preocupare ca o parte din problemele pe care le are sistemul sanitar să fie rezolvate”, a susținut liberalul.

El a subliniat că în sistemul de sănătate există grupuri de interese, însă a susținut că declarația lui Patriciu-Achimaș în acest sens este o dovadă de lașitate.

„Nu sunt de acord ca, după ce pleci din funcție, să faci asemenea declarații. Asta mi se pare o dovadă de lașitate. Atunci când ești în funcție trebuie să spui dacă sunt asemenea grupuri, dacă sunt presiuni asupra ta, dacă nu faci față pleci, iar dacă faci față te lupți cu ele și-o spui și faci transparent un asemenea fenomen. Sigur că în toate sistemele există grupuri de interese, iar în sistemul de sănătate cu atât mai mult există grupuri de interese ale producătorilor de medicamente, există grupuri de interese ale directorilor de spitale, există grupuri de interese ale sindicatelor, există grupuri de interese ale medicilor și așa mai departe. Problema este să găsești soluții în cadrul legal”, a completat Nicolăescu.