Nicolăescu: Când te critică Traian Băsescu înseamnă că faci lucruri bune

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri că atunci când te critică Traian Băsescu înseamnă că faci lucruri bune, precizând că declaraţiile preşedintelui cu privire la Institutul Cantacuzino şi la schimbările din Guvern sunt politice.

12 feb. 2014, 11:14
Nicolăescu: Când te critică Traian Băsescu înseamnă că faci lucruri bune

„Când te critică Băsescu înseamnă că faci un lucru bun. Declaraţiile făcute aseară sunt politice şi au fost făcute în felul lui”, a spus ministrul Sănătăţii, întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui privind vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă Guvernul funcţionează ilegal, aşa cum a afirmat preşedintele Traian Băsescu, şi dacă şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolăescu a răspuns: „Nu mi-am dat demisia”.

„Schimbarea mea de la Ministerul Sănătăţii se face printr-un ordin de revocare din funcţie care se publică în Monitorul Oficial. În legătură cu ceilalţi doi colegi din Guvern care şi-au dat demisia, vreau să explic următorul lucru: aceştia rămân în funcţie şi îşi exercită atribuţiile până la revocare, respectiv până când ordinul de revocare a lor din funcţie va fi publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Nicolăescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că Eugen Nicolăescu ar trebui să cheme Parchetul în cazul vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino, menţionând că fostul ministru a dat ordin în acest subiect, „a făcut presiuni” şi nu ar trebui să se simtă nevinovat.

„Nicolăescu, înainte să se apuce de un alt minister, trebuie să îşi aducă aminte câteva succese ale lui la Ministerul Sănătăţii. Aduceţi-vă aminte de studiile de fezabilitate pentru spitalele de urgenţă, care au costat câteva milioane de euro. S-au făcut studiile, firmele şi-au luat banii, domn’ Nicolăescu e bine-mersi, dar spitale nu a apărut niciunul”, a spus Băsescu.

Preşedintele a făcut referire şi la programul de vaccinare anticancer pentru fetiţe, arătând că „Nicolăescu a cumpărat vaccinurile”, s-au făcut câteva şi s-a stopat programul.

„Cred că sunt expirate de mult acele vaccinuri, care au costat milioane de dolari”, a mai spus şeful statului.

Băsescu a spus că ştia că ministrul Sănătăţii „a făcut presiuni pe Cantacuzino să facă vaccinul”.

„Acum văd că nu sunt bune, deodată. Tu, ca minister, dacă ai făcut presiuni, nu te cosidera aşa nevinovat şi lipsit de responsabilitate, pentru că ai avut decizia politică”, a mai spus şeful statului.

El a criticat şi sesizarea la adresa Serviciului Român de Informaţii. „Nu, domnule Nicolăescu, nu vrei tu să chemi Parchetul direct, ce treabă are SRI-ul? Nu a fost o chestiune subversivă, tu ai dat ordin şi atât a putut să facă Cantacuzino”, a spus Băsescu.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Ministrul Eugen Nicolăescu declara în 8 februarie, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că premierul Victor Ponta nu a numit încă interimarii care să preia portofoliile miniştrilor care au demisionat, menţionând că, din acest motiv, Guvernul funcţionează la acest moment, practic, ilegal.

El a mai spus că primul lucru pe care trebuia să îl facă premierul în condiţiile în care mai mulţi miniştri au demisionat ar fi fost să desemneze interimari.