Nicolas Sarkozy, anchetat în Dosarul Bettencourt privind fondurile din campania din 2007

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy este anchet în dosarul privind finanţări ilicite ale primei sale campanii prezidenţiale, din 2007. Sarkozy este bănuit că ar fi primit bani pentru campania prezidenţială din partea moştenitoarei imperiului cosmetic L'Oreal, Liliane Bettencourt.

22 mart. 2013, 13:14
Nicolas Sarkozy, anchetat în Dosarul Bettencourt privind fondurile din campania din 2007

Dacă în vremea cât a fost preşedinte a beneficiat de imunitate judiciară, acum fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a intrat pe mâna procurorilor. Fostul preşedinte francez este anchetat în „afacerea Bettencourt”, în care este bănuit că primit bani de la moştenitoarea imperiului cosmetic L’Oreal pentru campania electorală pentru Preşedinţia Franţei din 2007, după cum scrie presa franceză.

Procurorii îl bănuiesc pe Sarkozy că ar fi „abuzat de vulnerabilitatea” Lilianei Bettencourt, mai precis de slăbiciunea psihică a acesteia cauzată de vârsta ei înaintată (90 de ani) pentru a primi de la ea anumite sume de bani cu care şi-ar fi finanţat campania, potrivit procurorilor francezi. Liliane este cea mai bogată femeie din Franţa.

Conform legii franceze, aceasta este ultima etapă înainte ca un suspect să fie pus sub acuzare de o faptă ce intră sub incidenţa legii penale.

Sarkozy a negat mereu zvonurile care îl acuzau de toate acestea în vremea când era preşedinte şi le neagă şi acum. Acestea au apărut în urmă cu trei ani, când contabila Lilianei Bettencourt a afirmat că o sumă mare de bani lichizi ai bătrânei fuseseră daţi pentru campania electorală a lui Sarkozy. Liliane Bettencourt a fost declarată ca fiind suferindă de demenţă senilă în 2006 şi pusă sub supravegherea familiei ei în 2011.

Canalul francez de televiziune BFM a informat vineri, citându-l pe avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, că decizia procurorilor de a-l ancheta pe clientul său este „incoerentă şi nedreaptă”.