Nicolas Sarkozy, din nou la prezidenţiale. El şi „Republicanii” lui vor să facă „Totul pentru Franţa”

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a dat de înţeles că este dispus să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2017, din partea Partidului de centru-drepta, "Republicanii", a cărui conducere a preluat-o în 2014, revenind astfel în politică şi vizând acum un nou mandat la Elysee.

23 aug. 2016, 09:20
Nicolas Sarkozy, din nou la prezidenţiale. El şi „Republicanii” lui vor să facă „Totul pentru Franţa”

Nicolas Sarkozy şi-a făcut cunoscute intenţiile sale de revenire în forţă pe scena politică prin publicarea unei cărţi intitulată sugestiv „Totul pentru Franţa”, preluată şi comentată pe prima pagină a publicaţiilor de presă franceze şi nu numai, oficializând indirect o posibilă candidatură a  lui la Preşedinţia Franţei, în 2017. 

Sarkozy nu şi-a disimulat dorința de a reveni la Palatul Elysee, după ce s-a întors în politică, la nivel înalt, la sfârșitul anului 2014, când a preluat conducerea principalului partid de centru-dreapta din Franța, „Republicanii”.

În iulie, sondajele de opinie arătau că Sarkozy se bucura de mai multă popularitate decât principalul său rival, fostul premier francez Alain Juppe.  

Citeşte şi Nicolas Sarkozy va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Franţei la alegerile din 2017

Având în vedere seria de atacuri islamiste din Franţa care s-au extins apoi şi în alte ţări europene, Sarkozy şi-a modelat discursul politic. Sarkozy a fost sarcastic în privinţa performanţelor dosarului de securitate al preşedintelui Hollande, criticând eşecurile de securitate naţională de care a dat dovadă Franţa, între care migraţia fără precedent, atacurile teroriste ale grupării jihadiste Stat Islamic, precum şi erodarea identităţii seculare a Franţei.

Pe acest fond, Sarkozy are toate şansele să cucerească tot mai mult teren pentru a da lovitura finală în alegerile de la anul, când ar putea ajunge din nou la Elysee, învingându-l pe principalul lui rival, Alain Juppe.