Nicu Ceauşescu, MOARTE CONTROVERSATĂ: Iradiere cu iraniu sau omorât de sistemul medical comunist

Moartea lui Nicu Ceauşescu stârneşte controverse peste controverse. Apropiaţii familiei Ceauşescu nu au acceptat niciodată diagnosticul pus de medici: ciroză hepatică. Ipotezele lansate sunt însă şocante: iradiere cu iraniu sau omorât cu zile de sistemul medical comunist.
Iulian Tudor
02 feb. 2013, 19:44
Nicu Ceauşescu, MOARTE CONTROVERSATĂ: Iradiere cu iraniu sau omorât de sistemul medical comunist

„Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră (presa – n.r.) întâi să aflaţi adevărul despre ce a fost în ţară”, declara după Revoluţia din 1989, Nicu Ceauşescu.

La mai bine de două decenii de la moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu, ne întoarcem în trecut, căutând explicaţii. Nicu Ceauşescu căpătase, înainte de revoluţie, imaginea unui satir decandent şi lipsit de scrupule. Anii aveau să demonstreze, totuşi, că adevărul lăsat cu limbă de moarte de „Prințisor” are mai multe valenţe. Viaţa, dar mai ales dispariţia lui au iscat controverse, cu atât mai mult cu cât, peste ani, mulţi aveau să spună că Nicu Ceauşescu a avut, în fapt, un destin chinuit.

Imaginea lui Nicu Ceauşescu a fost marcată de contradicţii generate de acţiunile sale, ale familiei şi anturajului. Parcurse pas cu pas, ele pot desluşi un tablou care a condus, într-un final, către sfârşitul viitorului urmaş al poporului. Puse cap la cap, că într-un joc de puzzle, trăirile şi experienţele lui Nicuşor duc, ascendent, pe drumul morţii, ale cărei cauze, astăzi, par a fi incerte.

Să ne întoarcem în timp, la Sibiu, în 1986, acolo unde a fost mutat de familie. Numirea lui la şefia judeţului avea să fie considerată drept antrenamentul necesar care avea să-l pregătească drept succesor la cârma ţării. De fapt, la Sibiu, s-a umanizat în faţa poporului, iar imaginea de „prinţişor” avea să dispară prin contactul direct cu sibienii. Un moment care aminteşte despre aplecare lui în problemele ţării este relatat de prietenul său, Florea Voinea.

„Ce s-a întâmplat în ianuarie ’85… Ceauşescu a fost informat că este cald în case, Nicu s-a ridicat şi a strigat cum poţi să îl minţi când în casă la mine sunt numai 7 grade. S-a ridicat şi a plecat”, a povestit Florin Voinea.

Cu toate acestea, percepţia asupra lui la nivelul maselor nu avea nimic în comun cu latura responsabilă şi umană din perioada şederii la Sibiu. Din contră, pentru restul ţării nu era decât primul răsfăţat al regimului. Mai mult, legendele că ar fi omorât doi oameni cu maşina, o faţă în centrul Bucureştiului şi un ofiţer de securitate, pe când avea doar 13 ani, au făcut repede înconjurul ţării. Petrecerile repetate, udate din plin cu băutură scumpă şi tare, ceasurile de aur afişate într-o vreme de maximă restrişte pentru populaţie şi excesele de autoritate i-au creat o imagine negativă care avea să ducă la scena dării de seamă în faţa poporului flămând din anii revoluţiei.

Nicu Ceauşescu s-a întrebat, poate, de unde i se trag toate. Nici el n-a fost un fericit. Deşi mergea în vacanţe la care poporul nici nu visa, adolescenţa şi tinereţea i-au fost marcate de excesele de autoritate ale cuplului dictator, după cum îşi aminteşte un fost ofiţer de securitate.

„Elena voia să ştie unde este Nicu în permanenţă, la ce oră vine, cu cine vine, ce anturaj avea. I-am zis tot, tot, tot. M-a întreabat Nicu la un moment dat, ordinul din partea cui venea, mama sau tata. Era important pentru el. Nu, îi zic, din partea mamei”, a spus Dumitru Burlan, fost ofiţer de securitate.

Revoluţia l-a prins pe Nicu la Sibiu. Poporul cerea dreptate, iar dreptatea îl implica şi pe el. Pe 22 decembrie a fost adus cu autobuzul la Bucureşti. În agitaţia din Capitală, a fost înjunghiat în abdomen. Pentru el a fost, cumva, începutul sfârşitului.

Rănit, a fost plimbat pe la televiziune. La spital a ajuns mult mai târziu, abia după ce poporul îşi luase jertfa. De altfel, îşi şi aminteşte episodul, ceva mai târziu.

Practic, în acea seară, la Spitalul Militar din Bucureşti, medicii i-au descoperit ciroza despre care, peste ani, s-a spus că i-a adus sfârşitul. Profesorul Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat atunci când a intrat în comă hepatică, îşi aminteşte episodul, ba mai mult, lămureşte inclusiv dubiile care planau asupra bolii.

„În 22 decembrie, când a fost adus la TVR, cineva l-a înjunghiat în burtă, iar medicul de la Spitalul Militar, care l-a operat imediat după ieșirea din emisie, a specificat că ficatul este cirotic. A fost nevoie de o operație amplă, fiindcă era secționat intestinul, și atunci s-a văzut ficatul. Era diagnosticat și cu varice esofagiene”, își amintește profesorul Oproiu.

„Și noi i-am găsit niște varice esofagiene mari, cu risc de sângerare. A plecat de la noi. A avut o rezervă acolo. Nu a fost păzit, din câte știu eu. Ieșirea lui din închisoare nu s-a datorat bolii, ci unei chichițe juridice. El era condamnat pentru port ilegal de arme, iar Paula Iacob s-a folosit de legile de atunci și, pentru că făcuse jumătate din pedeapsă, a putut fi eliberat. Am fost acuzat că i-am falsificat diagnosticul, că eu i-am pus diagnostic de ciroză hepatică”, a mai spus medicul.

Acuzaţiile s-au dovedit nefondate din moment ce, Nicu Ceauşescu şi-a găsit sfârşitul pe 26 septembrie 1996, într-o clinică din Austria, cauza morţii fiind chiar diagnosticul de ciroză hepatică. Totuşi, controversele de abia în acel moment au început să apară. Avocata Paul Iacob face referire, peste ani, la un episod care i-a ridicat semne de întrebare.

„Regret cel mai mult că, cu o zi înainte să moară, mi-a dat telefon şi mi-a spus că urmează să fie externat. Medicii de acolo i-au spus că nu are nevoie de transplant de ficat, că are nevoie doar de tratament. Nu ştiu cum a reacţionat la tratament. Nimeni nu a văzut dosarele sale medicale. Cert e că el a murit a doua zi”, a povestit avocata Paula Iacob.

„Eu am propus să fie dus la Freiburg, Germania, unde se face șunt transjugular porto-sistemic, așa zisul TIPS. Îl cunoșteam personal pe chirurgul care făcea această intervenție unică în Europa și a accepat să-l opereze. Dar, mi s-a spus, atunci, că cel mai scurt drum era prin Elveția. Și nu a primit viză. Așa că a fost dus la Viena, la clinica de hepatologie, dar ei nu știau să facă această operație foarte dificilă. În perioada în care bolnavul e stabilizat, se poate face această ocolire a ficatului bolnav, iar omul poate trăi așa câțiva ani, până apare un ficat pentru transplant. La Viena, Nicu a avut o perioadă fără hemoragie, de 2-3 săptămâni. În această perioadă i se putea face TIPS, dar nu s-a făcut. Apoi s-a repetat hemoragia și a murit, în capitala Austriei”, a mai povestit medicul Oproiu.

Tot profesorul Mircea Oproiu, cel care l-a tratat pe Nicu după 1990, a povestit pentru dcnews.ro că acesta s-ar fi îmbolnăvit din cauza sistemului medical comunist. Se pare că în anii ’70 ar fi luat virusul hepatic C de la o injecţie sau în urma unui tratament stomatologic la care s-a folosit instrumentar medical nesterilizat.

Totuşi, ipoteza cu adevărat şocantă a apărut după şase ani de la moartea sa. Într-un material publicat de ziarul Libertatea, se vorbeşte despre moartea prin iradiere. Mai exact, se susţine ca Nicu Ceausescu s-ar fi iradiat cu uraniu. Incidentul s-ar fi petrecut în 1987, la un congres de ştiinţă când ar fi primit drept cadou de la un savant american o cutie cu uraniu destinat cercetării. Curios, acesta ar fi deschis cutia şi ar fi umblat cu materialul radioactiv în buzunar zile în şir. De atunci, starea lui de sănătate s-ar fi deteriorat cu rapiditate.

Putea sau nu să fie salvat Nicu Ceauşescu? Şi-a scris singur finalul, fără ştiinţă, în zilele când a purtat la brâu cutia cu uraniu sau l-a urmărit ghinionul unui diagnostic descoperit tardiv? Astăzi, ca raspuns la îndemnul său, „Dumneavoastră întâi să aflaţi adevărul”, ne întrebăm cine deţine acest adevăr?

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești