Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile. Fostul ministru este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă

Niculae Bădălău merge în arest. După ce a fost reținut duminică de procurorii DNA fiind cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, magistraţii au decis luni ca vicepreședintele Autorității de Audit de la Curtea de Conturi să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

28 nov. 2022, 15:06
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile. Fostul ministru este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă

Niculae Bădălău, consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost arestat pentru 30 de zile. Niculae Bădălău fusese reţinut pentru 24 de ore într-un dosar de corupţie., fiind acuzat de procurorii DNA de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influență. Luni, fostul baron PSD a fost adus în cătuşe la intanţă unde procurorii au cerut arestarea lui.

Potrivit unor surse citate de România TV, Niculae Bădălau a fost înregistrat de denunțătorul său, primarul Dan Pasat. Mai mult, fostul lider politic a refuzat sa dea declaratii în fata procurorilor.

Pe lângă Bădălau, în acelaşi dosar este cercetat un om de afaceri pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Citeşte şi: Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, se întoarce în penitenciar. Mai are de executat trei ani şi jumătate

Procurorii susţin că „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

Procurorii DNA susţin că „după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

În total, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte, mai susţin procurorii.

În cursul zilei de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.