Nicuşor Constantinescu, urmărit penal în trei dosare noi. El este acuzat că ar fi plătit nelegal sume de bani către mai multe firme

Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare noi, se arată în comunicatul de presă al DNA. Potrivit procurorilor, el este acuzat că în timp ce se afla în fruntea Consiliului Judeţean Constanţa ar fi plătit, în mod nelegal, către mai multe firme sume mari de bani. 

15 feb. 2017, 08:43
Nicuşor Constantinescu, urmărit penal în trei dosare noi. El este acuzat că ar fi plătit nelegal sume de bani către mai multe firme

Potrivit comunicatului DNA, în perioada 2011 – 2013, Nicuşor Constantinescu, în timp ce se afla la şefia Consiliului Judeţean Constanţa, a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei. Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și reabilitare a unor drumuri județene și de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de acesta „în absența documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor şi fără ca lucrările să fie recepționate de către Consiliul Județean Constanța (întrucât acestea nu îndeplineau cerințele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporție de 100%)„.

Al doilea dosar nou deschis pe numele lui Nicuşor Constantinescu face referire la anul 2013, când „suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța)„. DNA mai arată că „prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanța, cu titlu de subvenții, importante sume de bani, deși potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenții doar în cazul în care înregistrau pierderi și doar pentru acoperirea deficitelor respective. Acest lucru nu era valabil și pentru R.A.J.D.P. Constanța care, în exercițiul financiar anterior, înregistrase profit„.

În comunicatul DNA se mai arată că „în perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei„. Procurorii anticorupţie susţin că „banii au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice„. 

Nicușor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost adus, miercuri dimineață, la sediul DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile din trei dosare noi deschise de procurori.

La sosire la sediul DNA, Nicuşor Constantinescu a precizat că nu știe despre ce dosare este vorba și a adus aminte de faptul că abuzul în serviciu a fost dezincriminat după ce și el l-a contestat.

Nicuşor Constantinescu se află în prezent în stare de detenție, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de abuz în serviciu.