Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, ridicat de DNA VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, miercuri, din faţa sediului CJ, şi dus la audieri la DNA, pe numele său existând mandat de aducere.

15 ian. 2014, 11:51
Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, ridicat de DNA VIDEO

Pe numele lui Nicuşor Constantinescu a fost emis un mandat de aducere, astfel că acesta a fost ridicat, miercuri, în jurul orei 13.30, din faţa sediului Consiliului Judeţean, el încercând să li se opună anchetatorilor. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate.

Nicuşor Constantinescu, a declarat, la ieşirea de la DNA, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este "jignitor" ce s-a întâmplat.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA Serviciul teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, arată DNA, a rezultat că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".

Astfel, precizează anchetatorii, preşedintele CJ Constanţa a dispus plata a 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean "Caravana estivală a Judeţului Constanţa". "Cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA", susţine DNA.

În plus, arată procurorii anticorupţie, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege, respectiv devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte.

O altă plată imputată lui Constantinescu este de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului.

Potrivit DNA, tot Constantinescu a dispus plata a 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice, către asociaţii şi fundaţii cu act în domeniul cultural. "Finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice", susţine DNA.

O altă plată, respectiv 4.1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, potrivit anchetatorilor.

Alţi 761.749,06 lei au fost plătiţi pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare din comuna Independenţa, judul Constanţa, în condițiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în 2011.

A şasea plată în legătură cu care este cercetat Nicuşor Constantinescu, precizează Dna, este de 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr.80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

Majoritatea faptelor sus menţionate s-au petrecut în 2012, arată sursa citată.

Într-un dosar separat, precizează DNA, procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

"În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluţie, că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului", arată DNA.

De asemenea, în perioada în mai 2012 - octombrie 2013, Constantinescu a refuzat să dispună, potrivit Legii nr. 446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale - Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii Bucureşti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei, precizează anchetatorii.

DNA mai informează că lui Constantinescu i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar procurorii au dispus faţă de el măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe numele lui Nicuşor Constantinescu a fost emis un mandat de aducere, astfel că acesta a fost ridicat, miercuri, în jurul orei 13.30, din faţa sediului Consiliului Judeţean, el încercând să li se opună anchetatorilor. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate.

Nicuşor Constantinescu, a declarat, la ieşirea de la DNA, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA Serviciul teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, arată DNA, a rezultat că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”.

Astfel, precizează anchetatorii, preşedintele CJ Constanţa a dispus plata a 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a Judeţului Constanţa”. „Cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA”, susţine DNA.

În plus, arată procurorii anticorupţie, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege, respectiv devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte.

O altă plată imputată lui Constantinescu este de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului.

Potrivit DNA, tot Constantinescu a dispus plata a 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice, către asociaţii şi fundaţii cu act în domeniul cultural. „Finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice”, susţine DNA.

O altă plată, respectiv 4.1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, potrivit anchetatorilor.

Alţi 761.749,06 lei au fost plătiţi pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare din comuna Independenţa, judul Constanţa, în condițiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în 2011.

A şasea plată în legătură cu care este cercetat Nicuşor Constantinescu, precizează Dna, este de 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr.80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

Majoritatea faptelor sus menţionate s-au petrecut în 2012, arată sursa citată.

Într-un dosar separat, precizează DNA, procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

„În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluţie, că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului”, arată DNA.

De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, Constantinescu a refuzat să dispună, potrivit Legii nr. 446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale – Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii Bucureşti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei, precizează anchetatorii.

DNA mai informează că lui Constantinescu i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar procurorii au dispus faţă de el măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.