Nicușor Dan a primit o mare palmă din partea USR-ului. Rectificarea bugetului Capitalei a fost respinsă. Reacţia primarului: „Un vot nefericit”

Nicușor Dan a fost profund dezamăgit de USR după ce o parte dintre membrii au votat împotriva rectificării bugetare a Capitalei propusă de edil, astfel inițiativa nu a fost aprobată.

27 dec. 2021, 21:42
Nicușor Dan a primit o mare palmă din partea USR-ului. Rectificarea bugetului Capitalei a fost respinsă. Reacţia primarului: „Un vot nefericit”

Nicușor Dan este dezamăgit de USR-iști și de social democrați pe care îi acuză de iresponsabilitate, după ce liderii partidelor menționate au împiedicat aprobarea rectificării bugetare a Capitalei, propuse de edil.

O parte dintre consilierii USR au votat împotriva inițiativei lui Nicușor Dan, iar membrii PSD nici măcar nu a participat la ședință.

Nicuşor Dan reacţionează după ce Gabriela Firea îl acuză că lasă 90 de familii în beznă de Crăciun. „A venit vremea ca fiecare autoritate să răspundă pentru actele sale!”

Rectificatea bugetară necesară pentru absorbţia fondurilor europene avea drept scop achiziționarea a 100 de tramvaie.

„Colegii din executiv au lucrat toată după-amiaza ca să găsească o soluție după votul nefericit de azi din Consiliul General pe absorbția primei tranșe de 260 milioane de lei, bani europeni, pentru 100 de tramvaie, contract aflat în execuție.
O modificare în finanțarea prin Ministerul Dezvoltării (care a făcut eforturi să strângă banii la sfârșit de an) necesita o rectificare minoră a bugetului Municipalității, care să fie votată de Consiliul General. PSD nu a participat la ședință, iar o parte din consilierii USR nu au votat rectificarea. Astfel, rectificarea nu a trecut la vot.

Exista riscul ca finanțarea europeană să fie reziliată sau cel puțin întârziată 2-3 luni, cu complicații administrative pentru Minister și pentru Primărie. Primăria urma să plătească în plus penalități furnizorului pentru întârziere la plata facturilor emise.

Pare că executivul din Primărie a găsit soluția alternativă, vom avea confirmarea mâine. Asta nu șterge iresponsabilitatea acțiunii de azi a consilierilor care au lipsit sau care nu au votat”, a scris Nicușor Dan, luni seara, în postarea de pe Facebook.

Respingerea rectificării bugetare ar putea cauza ca o parte din Direcțiile din Primăria Municipiului București să fie blocate, nemaiputând plăti facturi. de asemenea, anumite direcții și structuri din subordinea Primăriei ar putea pierde bani pentru că nu mai pot actualiza veniturile cu ceea ce au încasat în lunile de la finalul acestui an, notează Digi24.ro.

USR Plus îl demolează pe Nicuşor Dan: Prin rectificarea bugetară vrea să dea impresia că şi-a atins ţintele anunţate

„Rectificarea negativă anunțată de Nicușor Dan este menită să scadă bugetul Capitalei în așa fel încât să dea impresia că primarul general și-a atins țintele pe care le-a anunțat în prima jumătate a acestui an. Suma totală pe care vrea să o taie este de 324 milioane de lei.
Practic, primarul Nicușor Dan vrea să reducă, cu 3 zile înainte de sfârșitul anului, bugetul destinat investițiilor pe care nu le-a realizat”, acuză USR.

Conducerea USR vine şi cu explicaţia jocului pe care l-ar face Nicuşor Dan.

„De exemplu, în 2021, investițiile în rețeaua de termoficare au fost în bugetul inițial 81 de milioane de lei. În decursul anului, primarul Nicușor Dan le-a tot scăzut și au ajuns la 52 de milioane de lei. Acum, primarul vrea să le mai scadă încă o dată la 42 de milioane. Asta deoarece în realitate nu au fost făcute investiții decât de 42 de milioane, jumătate din promisiunea inițială”, se mai arată în comunicatul USR Bucureşti.

Nicuşor Dan, veşti proaste pentru bucureştenii care îngheaţă în case, se anunţă apocalipsă financiară

Consilierii USR București susţin că „au avertizat de la începutul anului, atunci când a fost votat bugetul inițial, că veniturile primăriei Capitalei sunt supraevaluate, iar Nicușor Dan continuă o practică falimentară a Gabrielei Firea pe care a criticat-o înainte de a deveni primar”.

„Această practică îi permite primarului să cheltuie banii bucureștenilor strict după propriul interes. Acum vedem că ceea ce spuneau consilierii USR s-a adeverit și primarul vrea reducerea cheltuielilor bugetate la nivelul celor efectuate pentru a da impresia unei execuții mai bune”, se mai arată în comunicatul USR.

USR mai semnalează că în actuala rectificare, primarul general preia „un obiectiv periculos, acela de a investi milioane în instalații de oxigen într-o înșiruire de containere improvizate, unde riscul de explozie este considerat foarte mare de către specialiști, iar confortul și siguranța pacienților nu va putea fi asigurată.

Este vorba de containerele amplasate de fostul primar general Gabriela Firea-PSD, cu spații improprii unde instalația electrică nu este realizată la standarde de siguranță, ușile sunt foarte înguste, cu praguri înalte. Practic, orice acces în așa zisele saloane este imposibil atât cu un pat de spital sau chiar cu un cărucior cu rotile. În prezent, nu există niciun aviz ISU pentru această improvizație”.

USR ameninţă că în aceste condiții consilierii săi nu pot susține „alocarea de fonduri într-un așa-zis spital modular care în cel mai bun caz riscă să rămână nefolosit la fel ca alte improvizații din țară și în cel mai rău caz să pună viața pacienților în pericol”.
„Pentru bugetul anului 2022 USR îi cere primarului Nicușor Dan să vină cu un plan serios și concret. Consilierii USR nu vor susține propuneri de buget pentru anul 2022 făcute pe genunchi, fără consultări prealabile”, se mai arată în comunicatul USR.