Nicuşor Dan, acuzat că blochează ieşirea din insolvenţă a ELCEN. Decizia prin care facturile bucureştenilor ar putea creşte

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea din insolvenţă a companiei. Intrarea în faliment va duce la pierderea bonusului de cogenerare, ceea ce poate scumpi facturile bucureştenilor cu 80 milioane lei/lună.

25 mart. 2022, 12:48
Nicuşor Dan, acuzat că blochează ieşirea din insolvenţă a ELCEN. Decizia prin care facturile bucureştenilor ar putea creşte

Decizia lui Nicuşor Dan de a bloca ieşirea din insolvenţă a ELCEN este catalogată drept „surprinzătoare”, susţine administratorul judiciar al companiei.

„Primăria Municipiului București (PMB) a contestat în instanță raportul Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin care a fost constatată achitarea integrală a creanțelor istorice si curente scadente și care urma să conducă la o sentință de încheiere a procedurii de ieșire din insolvență. Acțiunea PMB anulează de facto ieșirea din insolvență ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultățile financiare redevin o certitudine. Decizia primarului Nicușor Dan de a bloca ieșirea din insolvență a ELCEN este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta survine la scurt timp după ce PMB a blocat de asemenea realizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) prin refuzul de a finaliza achiziția ELCEN, după ce își exprimase oficial intenția de achiziție, susține administratorul judiciar al ELCEN.

Motivul care stă la baza contestaţiei este „o presupusă creanță a ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanța de judecată”, conform News.ro.

Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă noi lucrări la reţeaua de termoficare. Ce spune primarul despre riscul ca Termoenergetica să intre în insolvenţă

Nicuşor Dan, acuzat că blochează ieşirea din insolvenţă a ELCEN. „Nici eu și nici colegii mei nu ne-am așteptat ca cele mai mari piedici”

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a avertizat că lipsa bonusului de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei pe lună înseamnă automat o scumpire a facturilor plătite de bucureșteni cu aceeași sumă, în lipsa unei subvenții egale ca valoare acordată de PMB acestora. Acordarea bonusului de cogenerare era condiționată de ieșirea din insolvență până la 01.04.2022.

„În cazul în care PMB nu va transfera costul către consumatorul final și nici nu va subvenționa acest cost, alegând varianta acumulării de datorii, dificultățile financiare ale ELCEN pot duce inclusiv la faliment. Începând cu modalitatea prin care PMB a decis să iasă din negocierile pentru achiziția ELCEN, respectiv prin întreruperea abruptă a comunicărilor oficiale exact înainte de finalizare și fără a invoca vreun motiv, continuând cu această ultimă acțiune care se bazează pe un raționament juridic invalidat deja de judecător, apreciem că a venit momentul să solicităm conducerii Primăriei explicații oficiale și mai ales publice legate de motivele reale care stau în spatele acestor acțiuni”, mai spune administratorul judiciar.

„Nici eu și nici colegii mei nu ne-am așteptat ca cele mai mari piedici în finalizarea procedurii de ieșire din insolvență să vină din partea dlui primar Nicușor Dan și nici ca acesta să manifeste o asemenea lipsă de preocupare pentru soarta sistemului de încălzire și alimentare cu apă caldă a Capitalei. Muncim de ani de zile ca să punem pe picioare ELCEN și am reușit acest lucru, în ciuda tuturor piedicilor pe care le-am întâmpinat de la autorități de la început. Cu toții așteptam decizia judecătorului de confirmare a ieșirii din insolvență, după ce am achitat absolut toate creanțele și n-am avut obiecții de la niciun creditor. Și ne-am trezit cu această contestație venită pe ultima sută de metri prin care Primăria efectiv distruge tot ce-am construit împreună cu echipa de la ELCEN. Cel mai indignat sunt de faptul că, sublinez acest lucru, primarul Nicușor Dan a acționat din nou într-o manieră complet neprofesionistă. Nu pot scăpa de senzația că parcă au urmărit cu rea voință să facă orice pentru a duce ELCEN în faliment. Cum iși poate explica cineva faptul că PMB anunță intenția de achiziție, noi ne apucăm de lucru, actualizăm valorea de evaluare a patrimoniului ELCEN cu noi costuri, facem chiar și testul creditorului privat prudent, și ne trezim că, exact în momentul în care puteau să facă dovadă sursei de finanțare și să preia ELCEN, pur și simplu nu mai răspund la adresele noastre oficiale? Și, după acest comportament inexplicabil ne trezim că ne blochează și ieșirea din insolvență, ei având în continuare facturi neplătite către ELCEN”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă că încă o companie municipală a Primăriei intră în faliment. „I-am asigurat pe creditori că îşi vor primii banii pe care îi aşteaptă de doi ani”


loading...