Nicuşor Dan: Demisia mea este o demisie de onoare. Rămân disponibil pentru politica românească UPDATE

Preşedintele demisionar al USR, Nicuşor Dan, le-a trimis miercuri seară membrilor Biroului Naţional al partidului un document prin care îşi explică refuzul de a accepta poziţionarea formaţiunii pe tema revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei spunând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR.

01 iun. 2017, 07:34
Nicuşor Dan: Demisia mea este o demisie de onoare. Rămân disponibil pentru politica românească UPDATE

UPDATE Nicuşor Dan, conferinţă de presă:

O să anunţ demisia mea din USR.

Sunt 3 motive importante.

Primul: opinia mea fermă ca dezbaterea din România să nu fie pe cine fură, ci pe apărarea tradiţiilor.

Al doilea: simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este f importantă pt oamenii care ne-au votat. E convingerea mea fermă că USR trebuie să se adreseze şi celor care cred că e importantă tema, si celorlalţi.

Al treilea motiv ţine de onoare. În etapele  de formare a partidului au fost zeci de întâlniri cu oamenii, în care am spus că în USR e loc şi pt progresişti, şi pt conservatori.

Această reţetă a funcţionat f bine până acum. 

Această decizie de a poziţiona USR de o parte în chestiunea familiei ar însemna că unii membri de partid sunt de mâna a doua, opinia lor nu contează.

De aceea am considerat că trebuie să-mi dau demisia de onoare.

Nu e nimic dramatic.

Rămân disponibil pentru politica românească, dar şi pt USR.

Nu a fost o ţâfnă de moment după şedinţa de ieri. Mi-am anunţat colegii încă din săptămâna trecută de această decizie dacă votul va fi cum a fost.


UPDATE „Eu nu fac jocuri de putere cu demisia pe masa. V-o spun foarte transant: nu voi activa intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile. Daca asta se va intampla, fie prin vot in Biroul National, fie prin vot in Consiliul Politic, fie prin referendum intern, pe orice chestiune importanta legata de libertati civile vs. valori traditionale, voi parasi USR.

O voi face cu eleganta, voi constata ca exista o majoritate de oameni care doresc sa mearga in alta directie decat cea in care am crezut ca vom merge, le voi ura succes si ma voi duce acasa. Nu voi fonda un partid conservator, voi spera sa apara un partid in care sa fie tolerati si progresistii si conservatorii si care sa ma primeasca”, le-a transmis Nicusor Dan colegilor din conducerea USR.

Acesta le da membrilor Biroului National al partidului explicatii suplimentare asupra refuzului sau de a accepta pozitionarea formatiunii pe tema familiei: limitarea USR la nisa de 20-30% de public al libertatilor civile, in exterior, si perspectiva plecarii din partid a celor pentru care valorile traditionale sunt foarte importante.

„USR are o imagine inca foarte fragila de partid antisistem, anticoruptie. O pozitionare pe subiectul referendumului, tema puternica pentru ca este legata de identitatea si intimitatea persoanei, tema care va fi amplificata mediatic, va face din USR partidul libertatilor civile.

Aceasta va fi imaginea cu care se va identifica USR”, a argumentat Nicusor Dan perspectiva perceptiei din exterior a USR in cazul pozitionarii pe tema familiei.

„In USR sunt oameni pentru care valorile traditionale (printre care familia) sunt foarte importante. Tin de intimitatea si identitatea lor, chiar intr-o raportare transcendenta. Marea lor majoritate sunt capabili sa inteleaga punctul de vedere contrar si sa aiba un dialog. Dar nu se vor simti reprezentati de un partid al libertatilor civile si il vor parasi. Din nou, imi doresc un USR mare”, a explicat Nicusor Dan efectele pe plan intern ale pozitionarii USR pe tema familiei.

El le-a mai spus liderilor partidului ca cel mai mare rau pentru Romania acum este ca tema principala de dezbatere, clivajul social, sa fie pe libertati civile vs. valori traditionale in loc sa fie pe anticoruptie vs. coruptie sau administratie functionala vs. administratie politizata.

„Prin pozitionarea USR in dezbaterea libertati civile vs. valori traditionale ajutam aceasta tema sa se legitimeze ca tema fundamentala de dezbatere. Una este sa avem un referendum apatic, in care nu exista dusman, alta este sa avem un referendum toata lumea contra USR”, a mai spus Nicusor Dan in documentul trimis liderilor USR inainte de sedinta Biroului National in care s-a luat decizia pozitionarii partidului impotriva revizuirii Constitutiei pentru modificarea definitiei familiei.

Nicuşor Dan, anunţ pe Facebook:

„Azi de la ora 14 la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR.”

Preşedintele USR Nicuşor Dan a anunţat, miercuri seară, în şedinţa Biroului Naţional al partidului, că demisionează din funcţie, după ce conducerea USR a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefiniriea familiei, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Ulterior Nicuşor Dan şi-a nuanţat poziţia, anunţând că îşi va clarifica poziţia.

Citeşte şi: Liderul USR Nicuşor Dan a anunţat că demisionează din funcţie după ce partidul s-a pronunţat împotriva redefinirii familiei