„Societatea și-a demonstrat că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept. Vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statul românesc pentru ce acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea”, a precizat Nicușor Dan.
Ulterior, Nicușor Dan a prezentat prioritățile sale pentru educație, sănătate, justiție, economie, mediu sau politică externă.
„Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în Republica Moldova și în teritorii din jurul României oameni muncitori, cinstiți, de bun-simț, are meseriași, profesioniști și oameni de afaceri care au dovedit. Trebuie ca noi împreună să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun și pentru România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim”, a transmis președintele.
„Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății”:
Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o.
Oamenii s-au exprimat acum arătând că sunt interesați de direcția în care merge România. Societatea și-a demonstrat că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept. Vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statul românesc pentru ce acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea.
Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Cheltuiești prea mult pentru că își permită. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate. Cer partidelor să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României.
În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.
În ceea ce privește educație, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să prevenim abandonul școlar.
Este nevoie ca parchetele să se concentreze pe marea corupție din societate, să reducem timpul de soluționare al dosarelor, să redefinim procedurile de promovare a magistraților, este nevoie să reflectăm la legea CCR.
În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, preocupare pentru dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.
Este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltare a unui sistem de îngrijire de lungă durată și palealitivă, de eliminare obstacolelor pentru accesul femeilor la piața muncii, de combatere a violenței domesticei.
Este nevoie de consolidarea parteneriatului stragic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO, participarea activă a României la procesul de decizie în UE. Este necesară sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.
În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora.
Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în Republica Moldova și în teritorii din jurul României oameni muncitori, cinstiți, de bun-simț, are meseriași, profesioniști și oameni de afaceri care au dovedit. Trebuie ca noi împreună să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun și pentru România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim”.