Învingător în fața lui George Simion la ”finala” pentru Cotroceni, Nicușor Dan a vorbit, luni, despre scrutinul prezidențial de anul trecut, anulat de Curtea Constituțională a României (CCR).
Câștigătorul alegerilor încheiate duminică spune că vrea, odată instalat la Cotroceni, ”să lămurim cât mai repede ce s-a întâmplat în noiembrie (luna din 2024 în care au avut loc alegerile anulate – n.r.)”.
În opinia lui Nicușor Dan, ”nu este normal” ca românii, la șase luni după anularea alegerilor, să nu știe ”motivele complete” ce au argumentat decizia CCR. El a invocat, în acest context, și criticile aduse României de vicepreședintele SUA, JD Vance.
”Nu este normal ca la jumătate de an de zile să nu știm motivele complete. Serviciile secrete au meritul că au asigurat o țară stabilă. Ca președinte, vreau să lămurim cât mai repede ce s-a întâmplat în noiembrie. Vicepreședintele SUA a spus că nu e normal ca o democrație să fie dărâmată așa repede”, a spus Nicușor Dan, citat de stiripesurse.
Tot referitor la motivele anulării alegerilor, consideră insuficiente informațiile privind ”un om de afaceri care a dat un milion de lei” – referire la Bogdan Peșchir (BOGPR), ar fi oferit, în timpul campaniei electorale de anul trecut, plăți în valoare de peste 879.000 de dolari pe aplicația TikTok, sub formă de cadouri. În plus, ar fi făcut transferuri de sute de mii de lei, prin intermediul aplicației Revolut, către 265 de persoane, pentru a le determina să îl voteze pe Călin Georgescu, potrivit anchetatorilor.
”Nu e normal doar să știm că avem un om de afaceri care a dat un milion de lei”, a spus Dan.
CCR a anulat alegerile prezidenţiale din 2024 ca urmare a desecretizării unor rapoarte ale serviciilor de informaţii în care se menţiona, printre altele, ”ingerinţa unui actor statal străin” în scrutin.
Anularea scrutinului prezidențial de anul trecut s-ar fi numărat printre motivele ce au dus la scoaterea României din programul Visa Waiver.
Cu doar două zile înaintea turului 1 al prezidențialelor din România, administrația Trump a anunțat scoaterea țărei noastre din programul Visa Waiver, astfel că românii vor avea în continuare de viză pentru a călători pe pământ american.
Decizia SUA a fost luată deși emisarul republican la București, James E. Trainor, a recunoscut ingerințele străine la scrutinul prezidențial din 2024.
Ministerul Afacerilor Externe din România a calificat decizia SUA drept una ”politică”.
Departamentul de Securitate Internă din SUA (Homeland Security) a precizat, despre decizia de scoatere a României din Visa Waiver, că este luată ”pentru a asigura securitatea frontierei și a imigrației”.
Potrivit unor dezvăluiri făcute de Politico, scoaterea României din program nu a fost o decizie dorită unanim de oficialii americani. Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC) a invocat, în sprijinul deciziei, necesitatea de a se asigura că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”, aluzie la scrutinul anulat în 2024. Ambasada americană la București a ținut partea țării noastre, subliniind că ”eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”.