Nicuşor Dan anunţă ce se întâmplă cu trenul metropolitan: Trebuie să rezolve o problemă de structură!

Trenul metropolitan este proiectul promis de Nicuşor Dan în campania electorală pentru a rezolva problema traficului din Bucureşti, care se află în topul celor mai aglomerate orașe din lume. Peste 500 de milioane de euro sunt puse în joc pentru revitalizarea liniei industriale a CFR care lega odinioară vechile fabrici comuniste.

22 sept. 2021, 11:21
Nicuşor Dan anunţă ce se întâmplă cu trenul metropolitan: Trebuie să rezolve o problemă de structură!

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că miercuri va fi prezentată public o primă informare despre proiectul privind trenul metropolitan.

”Trenul metropolitan încearcă să rezolve o problemă de structură”, a spus Nicușor Dan în timpul conferinței.

”Tot ce s-a încercat să se facă pe infrastructură au fost eforturi punctuale, care nu au fost coordonate: ‘mai pune un pod aici, mai pune un pod aici’. Dar, nu a încercat să rezolve niciodată problema de ansamblu. Tocmai de aceea, proiectul pe care îl prezentăm azi, trenul metropolitan, este un proiect care încearcă să rezolve – şi sunt sigur că va reuşi să rezolve – o problemă de ansamblu. Şi o să vedeţi săptămânile următoare când o să prezentăm proiectul rutier, care este complementar acestuia.

Ce înseamnă tren metropolitan? Înseamnă un metrou care circulă la suprafaţă, cu toate avantajele pe care le are metroul, cu avantajul că avem deja infrastructura CFR existentă. Înseamnă că, dacă locuieşti în Ilfov şi lucrezi în Bucureşti, poţi să îţi laşi maşina la un park and ride, să te urci în trenul metropolitan, să cobori de acolo la Gara de Nord sau în Pipera sau la Gara Obor sau la AFI Cotroceni şi să îţi rezolvi problemele pe care le ai”, a adăugat el.

Prefectul de Ilfov a anunțat că susține întru totul acest proiect, având în vedere problemele cu care se confruntă zonele limitrofe ale Capitalei, ce se află în acest județ.

”Am pus o poză de plecare din halta de la Mogoșoaia ca să vedem că există realitate la acest proiect. Oamenii au început să folosească deja trenul de pe ruta aeroportului”

trenul metropolitan costuri

Ce prevede proiectul care vrea să descongestioneze traficul din Capitală și localitățile limitrofe:

1. Pe lângă valorificarea căilor ferate magistrale radiar-divergente Bucureștiului, inelul ferofiar al Capitalei poate fi o soluție pentru conexiunea metropolei cu locaități limitrofe.

2. Într-o primă etapă se poate valorifica sustenabil calea ferată de centură a Bucureștiului între Jilava-Măgurele-Domnești-Chiajna-Chitila-Băneasa-Pantelion ce vor face parte din cele două coridoare care vor fi deja reabilitate.

3. Linia de cale ferată poate fi o bună alternativă pentru transportul urban din zonele periferice

4. Linia de cale ferată poate descongestiona traficul de călători de tranzit din București.

5. Introducerea unor automotoare electrice cu frânare și accelerare rapidă, cu orar cadențat și armonizat cu cel al altor mijloace de transport public va conduce la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului din oraș

„Vom discuta despre situația la zi, provocările realizării acestui obiectiv, investițiile și parteneriatele necesare, pregătirea proiectului și etapele de lucru”, a spus edilul Capitalei, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Pentru introducerea serviciilor de tren urban și metropolitan, TPBI a ținut cont de rețeaua feroviară istorică din zonă. Astfel, au fost propuse să funcționeze 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 km/h).

Prin realizarea investițiilor necesare pentru introducerea și, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban și metropolitan București – Ilfov se urmărește crearea unei noi alternative la transportul cu mașina personală în Regiunea București – Ilfov.

Totodată, vor fi reduși timpii de călătorie necesari navetei, asigurându-se o legătură de transport între localități, în interiorul Capitalei, precum și între Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și celelalte localități din Regiune, inclusiv către polul de cercetare de la Măgurele și zonele turistice Snagov și Cernica. Un alt efect ar fi implementarea unor proiecte de regenerare urbană în zona de cale ferată, precum și crearea de noi oportunități pe piața forței de muncă.

Sunt propuse 16 servicii (18 linii): (1) Gara de Vest – Răzoare – Progresu – Jilava – Vidra; (2) Gara de Nord – Gara de Vest – Progresul – Veseliei; (3) Gara de Nord – Pantelimon – Progresul – Veseliei; (4) Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest – Cotroceni; (5) Gara Obor – Jilava – Gara de Vest – Cotroceni; (6) Orbital București; (7) Gara de Nord – Aeroport T1; (8) Gara Obor – Aeroport T1; (9) Gara Obor – Gara Băneasa – Aeroport T1; (10) Gara Obor – Tunari – Aeroport T1; (11) Gara de Nord – Aeroport T2; (12) Gara de Nord – Chitila – Scroviștea; (13) Gara Obor – Brănești – Islaz; (14) Gara de Nord – Chiajna – Domnești; (15) Gara de Nord – Chitila – Săbăreni; (16) Gara de Nord – Mogoșoaia – Grădiștea; (17) Gara de Nord – Căciulați – Snagov; (18) Titan Sud – Tânganu.

Nicușor Dan solicită ajutorul Guvernului și autorităților limitrofe Bucureștiului. Primarul general al Capitalei a declarat că are toată deschiderea pentru a colabora cu Guvernul şi cu autorităţile locale ale localităţilor limitrofe Bucureștiului în vederea acestui proiect.

Săptămâna trecută, primarul general a fost prezent la Gara de Nord din Capitală, alături de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, şi de ministrul interimar al Transporturilor şi Infrastructurii, Dan Vîlceanu.

„2021 e anul european al căilor ferate, iar Uniunea Europeană promovează din ce în ce mai mult acest mijloc de transport sigur şi ecologic. În mesajul meu către cei prezenţi, am vorbit despre şansa pe care o are Bucureştiul de a-şi dezvolta transportul de cale ferată prin construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR. Am reafirmat că acest proiect poate fi finanţat din fonduri europene (inclusiv din PNRR) şi că e vorba despre o soluţie absolut necesară pentru sporirea mobilităţii urbane şi reducerea aglomeraţiei de pe şoselele Capitalei. Am toată deschiderea pentru colaborarea cu Guvernul României şi cu autorităţile locale ale localităţilor limitrofe Capitalei pentru a pune pe picioare acest proiect. Bucureştiul are nevoie de el”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Citeşte şi: Nicușor Dan solicită ajutorul Guvernului și autorităților limitrofe Bucureștiului pentru realizarea trenului metropolitan. Anunțul făcut de primarul Capitalei

Autorităţile promit că trenul metropolitan București – Ilfov va putea fi folosit începând cu anul 2024 de locuitorii din regiune, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou. Astfel, în viitor, distanța de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, față de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în condițiile actuale de trafic.

Trenul metropolitan este un proiect inițiat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), care urmărește integrarea acestui mod de transport cu cel de suprafață și cel subteran.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Am parcurs traseul viitorului tren metropolitan din București pentru că tu probabil nu o să o poţi face niciodată! De ce proiectul de suflet al lui Nicușor Dan e deocamdată o „fantazie urbană”?! Maidan, blocuri şi intersecţii aglomerate pe tot traseul dorit de Primărie