Nicuşor Dan cere insistent creşterea preţului gigacaloriei. „Nu putem duce tot bugetul PMB către subvenții. Primăria Capitalei are în continuare o problemă financiară serioasă”

Primarul general a cerut din nou Guvernului să ajute Bucureştiul "prin subvenționarea parțială a creșterilor de preț" ca urmare a majorării costurilor cu energia.

31 ian. 2022, 17:28
Nicuşor Dan cere insistent creşterea preţului gigacaloriei. „Nu putem duce tot bugetul PMB către subvenții. Primăria Capitalei are în continuare o problemă financiară serioasă”

Nicuşor Dan a anunţat că Primăria Capitalei se confruntă în continuare cu „problemă financiară serioasă, generată de creșterea costurilor cu energia”, motiv pentru care le-a cerut consilierilor generali să aibă în vedere creşterea preţului gigacaloriei.

„Dincolo de ordinea de zi, am reamintit în ședința de azi că Primăria Capitalei are în continuare o problemă financiară serioasă, generată de creșterea costurilor cu energia. Am cerut din nou autorităților centrale, în mod public, să ajute Bucureștiul prin subvenționarea parțială a creșterilor de preț și am cerut de asemenea consilierilor generali, din nou, să aibă în vedere o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei care urmează să fie plătit de către cetățeni. Nu putem duce tot bugetul PMB către subvenții; avem nevoie și de bani pentru investiții, pentru dezvoltare!”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

Citeşte şi: Nicuşor Dan cere din nou ajutorul autorităţilor naţionale în subvenţionarea gigacaloriei: „Altfel nu o să avem bani pentru investiţii şi alte lucruri de care Bucureştiul are nevoie”

Pe 18 ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Termoenergetica, prețul de producţie şi transport fiind dublu față de cât este în prezent, respectiv 490 de lei/gigacalorie, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

Citeşte şi: Gabriela Firea, un nou atac la Nicuşor Dan: „40.000 de lei din banii bucureştenilor s-au irosit pentru mofturile actualului primar general”

Nicuşor Dan cere insistent creşterea preţului gigacaloriei. Măsura prin care Primăria Capitalei s-ar putea împrumuta

„Am aprobat în ședința de azi a CGMB mai multe hotărâri prin care avansăm în procesul obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu în mai multe spitale bucureștene, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru investițiile pe care municipalitatea le va face. E un efort important, am făcut deja o serie de investiții și urmează altele.

Am găsit soluția pentru a continua lucrările la blocul social de pe Prelungirea Ghencea, hotărând prin votul CGMB trecerea imobilului de la Compania Municipală Imobiliară în proprietatea Municipiului București, pentru a-l finanța de la bugetul local. În același timp, această companie municipală nu mai are obiect de activitate și o vom închide, scutind bugetul de o altă gaură neagră.

De asemenea, am aprobat încheierea unui protocol de asociere între Primăria Generală, Administrația Parcul Natural Văcărești și Primăria Sectorului 4 pentru a amenaja și dezvolta în comun acest parc natural aflat pe teritoriul sectorului 4.

Precizez și faptul că s-a votat în CGMB încheierea unui acord cadru pentru finanțarea obligațiunilor municipale în valoare de 555 milioane lei, scadente în această primăvară, pe 4 mai. Primăria trebuie să refinanțeze aceste obligațiuni și menționez aici că avem un bun potențial să ne împrumutăm de pe piață în perioada următoare și vreau să folosim noi împrumuturi pentru investițiile care dezvoltă Bucureștiul”, a mai precizat edilul Capitalei.