Nicuşor Dan, divergenţe tot mai mari cu Ilie Bolojan: Acum o lună, ”de principiu, a fost discutată reducerea aparatului de lucru al ministerelor”

Singurul liant care mai ţine coaliţia de guvernare este criza prea mare şi ameninţarea AUR în cazul unor alegeri anticipate, dar tensiunile par să fie tot mai accentuate şi între palatele Cotroceni şi Victoria.
Filip Stan
19 iul. 2025, 07:36
Nicuşor Dan, divergenţe tot mai mari cu Ilie Bolojan: Acum o lună, ”de principiu, a fost discutată reducerea aparatului de lucru al ministerelor

Preşedintele Nicuşor Dan nu se mai sfieşte să spună că află de măsurile adoptate de Ilie Bolojan din presă şi chiar afirmă deschis că pe unele dintre acestea nu le susţine.

De exemplu, Nicuşor Dan a spus clar că nu a văzut pachetul de măsuri propus de Guvern care vizează redimensionarea aparatelor primăriilor şi consiliilor judeţene, însă admite că, în administraţia locală, sunt zone în care numărul angajaţilor este supradimensionat, după cum sunt zone în care este nevoie de o suplimentare de personal. Şeful statului a dat exemplul Primăriei Capitalei, arătând unde este excedent de salariaţi şi unde ar mai fi nevoie de oameni.

Nicuşor Dan: Da, există zone în care sunt oameni mult prea mulţi în administraţia publică, după cum există zone în care trebuie să fie mai mulţi.

Întrebat vineri seară, în timpul vizitei pe care o face în Germania, dacă a văzut pachetul de măsuri care vizează redimensionarea numărului de angajaţi din primării şi consilii judeţene, Nicuşor Dan a răspuns: ”Nu, pentru că azi am fost în Germania”.

El a afirmat că a discutat cu premierul Ilie Bolojan pe acest subiect. ”Am avut o discuţie preliminară cu premierul în urmă cu zece zile, să spunem, în care mi-a spus ce vrea să facă într-un pachet doi, dar pe ăsta concret nu l-am văzut”, a adăugat Nicuşor Dan.

Fostul primar general al Capitalei a arătat că, în administraţia locală, sunt zone în care numărul angajaţilor este supradimensionat, după cum sunt zone în care este nevoie de o suplimentare de personal.

Imperiul lui Bolojan se prăbușește. Ancheta care spulberă eficiența premierului, faliment răsunător pentru compania sa aeriană / Cutia neagră EXCLUSIV

Dacă mă întrebaţi pe experienţa noastră din Bucureşti, da, există zone în care sunt oameni mult prea mulţi în administraţia publică, după cum există zone în care trebuie să fie mai mulţi. De exemplu, dacă vorbim de Bucureşti, secţiunea de poliţie rutieră din poliţiile locale. Dacă vorbim din nou de Primăria Capitalei, da, ce face azi Primăria Capitalei cu o mie de oameni, cred că poate să facă cu 600. De ce eu, ca primar, nu m-am preocupat de asta? Pentru că nu am fost motivat. În momentul în care bugetul nostru fluctua cu un miliard jumătate în sus, un miliard jumătate în jos, nu există nicio predictibilitate umană, adică frustrarea de a nu avea banii pe care noi consideram că trebuie să-i avem, nu ne-am concentrat pe a merge pe număr de persoane”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Preşedintele a adăugat că reducerea aparatului de la Guvern a fost discutată în coaliţie încă de acum o lună, aşa cum, ”de principiu, a fost discutată reducerea aparatului de lucru al ministerelor”.

Premierul Ilie Bolojan a prezentat, vineri, pachetul de măsuri privind reforma administraţie publice locale, el anunţând că vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, funcţie de mărimea localităţii şi un număr maxim de angajaţi ai Consiliilor judeţene.

 

Nicuşor Dan: De ani vorbim despre cum o să tăiem pensiile magistraţilor, ceea ce a făcut ca mulţi să iasă din sistem. Asta a dus la scăderea calităţii actului de justiţie, ceea ce costă mai mult

Preşedintele Nicuşor Dan constată că de mai mulţi ani politicienii iau în discuţie schimbări în ceea ce priveşte pensionările magistraţilor, ceea ce a dus la un număr important de ieşiri din sistem şi, implicit, la scăderea calităţii actului de justiţie. ”Asta, în opinia mea, pentru societatea românească e ceva mai rău decât banii pe care noi îi plătim”, adaugă preşedintele, în acest context.

Nicuşor Dan a fost întrebat, vineri seară, dacă va avea, în perioada următoare, discuţii sau consultări neoficiale, informale cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei privind modificările privind pensiile magistraţilor şi situaţia din acest sector.

”Eu am spus că mă interesează sistemul de justiţie în sensul de funcţionalitate şi aici avem mai multe lucruri: avem faptul că în anumite zone o scădere a calităţii actului de justiţie, avem o problemă cum se promovează şi în funcţii de conducere, şi de la o instanţă la o instanţă superioară, avem probleme evident cu parchetele”, a afirmat Nicuşor Dan.

Vezi și EXCLUSIV Cutia neagră Ruptură la vârful puterii, între Bolojan și Nicușor Dan. Jocul periculos cu măsurile fiscale

El a constatat că discuţiile fără finalitate din ultimii ani privind situaţia magistraţilor au dus la pensionări masive în sistem, ceea ce a avut ca rezultat scăderea calităţii actului de justiţie.

”Legat de pachetele astea de măsuri fiscale, ce am spus? Am spus că a fost o greşeală faptul că de 4-5 ani noi vorbim de cum o să tăiem pensiile magistraţilor, care sunt nejustificate evident, dar ca noi să tot vorbim de lucrul ăsta, fără să avem un plan cu ei, a făcut ca foarte mulţi magistraţi să iasă din sistem şi să scadă calitatea actului de justiţie şi asta, în opinia mea, pentru societatea românească e ceva mai rău decât banii pe care noi îi plătim”, a adăugat preşedintele.

 

Preşedintele Nicuşor Dan consideră că divergenţele dintre Dragoş Pîslaru şi Sorin Grindeanu ar fi trebuit evitate. El dă asigurări că ”această coaliţie funcţionează mai departe”

Preşedintele Nicuşor Dan admite că divergenţele dintre ministrul Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru, şi şeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, ar fi trebuit evitate, în contextul în care este nevoie ca Guvernul să proiecteze o imagine de unitate, având în vedere măsurile care se iau în această perioadă. Şeful statului dă însă asigurări că ”această coaliţie funcţionează mai departe”.

”Tot timpul, în toate coaliţiile au fost tipul acesta de discuţii. Ar fi fost mai bine ca discuţia asta să nu existe, evident, pentru că Guvernul în ansamblul lui trebuie să ia nişte măsuri care sunt, de multe ori, dureroase pentru oameni. Deci cu cât Guvernul are o imagine mai unitară, cu atât e mai bine pentru România. Dar, astea fiind zise, este o discuţie între două persoane importante din două partide, dar această coaliţie funcţionează mai departe. Asta e important”, a afirmat Nicuşor Dan, vineri seară, întrebat fiind ce părere are despre divergenţele de opinii dintre ministrul Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru, şi preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu.

Recent, liderul PSD, Sorin Grindeanu, a avut, pe Facebook, o postare cu tentă critică la adresa ministrului Proiectelor Europene. ”Nu pot să nu mă întreb, aşa cum mulţi români s-au sesizat deja, ce-o fi fost în mintea domnului ministru Pîslaru? Să aibă curaj şi să le spună clar românilor dacă domnia sa consideră că proiectele începute nu mai trebuie finalizate. Pentru că din declaraţiile sale aşa pare…”, a scris Grindeanu, referindu-se la popoproiecte de infrastructură de transport începute de România.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cum se mănâncă, de fapt, în mod corect peștele. Stelian Muscalu, patron de tavernă în Thassos îți dezvăluie câteva secrete
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
Playtech.ro
Turiștii de-o zi vor plăti bilet de intrare în Grecia și alte țări: noua taxă, răspuns la valul care sufocă destinațiile populare
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Controversele prețurilor locuințelor în Capitală: „Cum s-a ajuns la 200.000 de euro? Este doar vina cumpărătorului”
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
România, afectată de climă. Fenomene extreme des întâlnite
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Medicii legiști au spus ce a simțit Felix în ultimele 30 de secunde de viață
MediaFlux
Sindicatele critică măsurile de austeritate anunțate de Bolojan! „Un experiment periculos”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burtoșii de la CJ Mureș s-au gândit cum se pot plimba mai comod pe Via Transilvanica: o asfaltează și îi pun borduri