Preşedintele Nicuşor Dan a evitat un răspuns tranşant în legătură cu eventuala numire a liderului PSD Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului, în 2027, conform rotaţiei decise prin protocolul coaliţiei, în contextul în care în 2017 a protestat faţă de acesta ca urmare a promovării OUG 13, afirmând că România se află într-un context în care nu îşi permite alegeri anticipate. El a adăugat că preşedintele lucrează cu majoritatea parlamentară şi că relaţia sa cu PSD în cele două luni de mandat a fost absolut corectă.
Nicuşor Dan a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum crede că văd posibila numire a lui Sorin Grindeanu premier cele şase milioane de oameni care l-au votat pentru a veni cu o agendă reformistă şi cu oameni noi în fruntea statului român.
”Am încercat să explic de mai multe ori lucrul ăsta. Tot timpul trebuie să iei decizii care să satisfacă, să răspundă interesului societăţii din respectivul moment. În momentul pe care noi îl trăim, acum două, trei săptămâni când a fost învestirea Guvernului, imperativul pentru România în relaţia în special cu pieţele financiare a fost un guvern stabil. Şi sunt foarte fericit că cele patru partide şi minorităţile au înţeles imperativul. Cred că în politică tot timpul îţi doreşti multe şi realitatea votului şi a majorităţilor care ne guvernează îţi permit să faci mai multe sau mai puţine”, a declarat Nicuşor Dan.
El a mai fost întrebat dacă în aprilie 2027 Sorin Grindeanu va fi preşedintele PSD şi propunerea partidului ca premier, va accepta această propunere.
”Protocolul semnat de partide prevede o rotaţie în 2027 şi nu prevede un nume, dar prevede o poziţie de prim-ministru pentru PSD”, a adăugat preşedintele României.
Întrebat ce va face dacă Grindeanu va fi propus premier, Nicuşor Dan a răspuns: ”Să ajungem în 2027, să intrăm în OCDE, mai avem mult, mult până acolo”.
Nicuşor Dan a fost întrebat dacă a fost în stradă în 2017 pentru a protesta faţă de OUG 13 şi de premierul de atunci Sorin Grindeanu.
”Da, sunt mărturii video”, a replicat preşedintele. el a evitat şi să precizeze dacă i se pare un compromis nerezonabil numirea lui Grindeanu în fruntea Guvernului.
”Repet, suntem în politică şi suntem guvernaţi de legea majorităţii. Există un echilibru de putere între preşedinte, Parlament şi Guvern. Avem o majoritate parlamentară. Suntem într-un context care nu ne permite aventuri de tip alegeri anticipate. Preşedintele va lucra cu majoritatea parlamentară şi relaţia pe care am avut-o în aceste două luni cu PSD a fost una absolut corectă”, a explicat Nicuşor Dan.
Dan: E bine ca statul român să finanţeze campaniile electorale / Legea finanţării partidelor a avut două avantaje. A scos mulţi din banii negri care veneau la partide şi a întărit conducea central a partidelor / Consideră oportună reducerea subvenţiilor
Preşedintele Nicuşor Dan consideră că legea finanţării partidelor politice are efecte benefice, având în vedere că înaintea ei ”erau sacoşe cu bani care veneau la partie”. În plus, crede că a avut două mari avantaje: ”A scos mulţi din banii negri care veneau la partide şi a întărit conducea central a partidelor”. Şeful statului este de părere că este bine ca statul să finanţeze campaniile electorale, dar crede că subvenţiile anuale ale partidelor pot fi reduse.
Nicuşor Dan a fost întrebat, luni, într-o conferinţp de presă, despre banii daţi de statul român partidelor politice, în această perioadă economică dificilă.
”În primul rând, eu cred că e bine ca statul român să finanţeze campaniile electorale, bineînţeles că putem să discutăm de sume, de limita de 3%, putem să discutam de multe lucruri, dar, fără o astfel de prevedere legală, eu n-aş fi avut niciodată 60 de milioane de lei cu care să fiu… validând competiţia care a avut loc pentru Preşedinţia României. Deci eu cred că e un lucru bun pe care statul român, astfel încât partidele şi competitorii să nu se ducă la fel de fel de oameni să ceară bani contra fel de fel servicii, aşa cum s-a întâmplat mult timp în România”, a afirmat şeful statului.
În ceea ce priveşte subvenţiile anuale pentru partide, Niculor Dan este de părere că acestea ar putea fi diminuate. ”Da, aici sunt de acord, că trebuie să avem o reducere şi sper ca pachetul de măsuri să cuprinde astfel de o astfel de reducere”.
Întrebat cât ar trebui să fie reducerea, Nicuşor Dan a afirmat: ”Asta o să decidă coaliţia în momentul în care va aproba pachetul de măsuri, dar cred că ar fi rezonabilă o reducere a subvenţiilor pentru partidele”.
”Da, eu cred că, de asemenea, uitându-ne la cum a fost politica românească înainte de această lege a finanţării, eu cred că, în principiu, această lege este corectă, pentru că erau sacoşe cu bani care veneau la partide. Asta era politica românească, aşa cum se făcea înainte de legea finanţării partidelor. Presiunea pe conducerile centrale ale partidelor era, de asemenea, mai mare (…) Deci, legea finanţării partidelor a avut două avantaje. A scos mulţi din banii negri care veneau la partide şi a întărit conducea central a partidelor”, a adăugat preşedintele.
El consideră, însă că ”un efect negativ a fost că parte din banii ăştia s-au dus pentru a cumpăra trusturi de presă care nu au mai fost obiective”. Primul pachet de măsuri propus de Guvern pentru reducerea deficitului cuprinde déjà o ruducere a subvenţiilor anuale acordate partidelor politice.