Nicușor Dan, explicații halucinante despre pistele pentru bicicliști: „Chiar dacă am vrea să facem, nu avem unde. Sunt maşini parcate pe prima bandă”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le promite românilor că până la finalul anului va rezolva problema cu pistele pentru bicicliști.

03 iun. 2021, 10:26

Nicușor Dan a mai spus că pentru a promova cât mai mult mersul pe bicicletă va apela la o măsură ce nu va fi tocmai pe placul bucureștenilor, și anume creșterea prețului la parcare.

„Anul acesta o să vedeți mai puține mașini pe prima bandă. O să aflați. Se va întâmpla până la sfârșitul anului. Așteptați momentul anunțului”, a spus Nicușor Dan.

„Pistele de biciclete trebuie făcute pe zeci sau sute de kilometri. Pentru asta trebuie să eliberăm oraşul de maşinile parcate şi asta vine prin strategia de parcare. Deci, mai întâi strategia de parcare şi apoi piste de biciclete”, a declarat Nicuşor Dan.

Pistele pentru bicicliși din București vor fi gata până la finalul anului, a promis Nicușor Dan.

„Sunt 15-20 de kilometri de piste de biciclete acum în Bucureşti. Chiar dacă am vrea în momentul de faţă să facem nişte piste de biciclete nu am avea unde pentru că sunt maşini parcate peste tot, pe prima bandă şi atunci primul lucru este găsim prin strategia de parcare soluţii alternative pentru a muta maşinile de pe prima bandă pentru a avea spaţiu considerabil. E inutil să ai pistă de biciclete care nu e conectată cu altele şi care să nu îţi permită să te duci de acasă la serviciu cu maşina”, a declarat Nicuşor Dan.

Piste în jurul cartierelor

„O parte din piste sunt bune. Altele sunt inutile, cum e cea din Grozăvești spre Piața Unirii, nu circulă nimeni pe ea. Teoretic ea se prelungește cu cea care circulă pe Piața Victoriei. Soluția pentru pista care există acum e ca ea să fie comună pentru transport public și biciclete”.

Întrebat unde vede Bucureștiul în următorii 5 – 10 din punct de vedere al mixului modal al transportului alternativ, Nicușor Dan a răspuns: „Deocamdată pot să vorbesc de următorii trei ani. Proiectul meu electoral spune 135 de km piste de biciclete. Asta înseamnă peste trei ani”.

Iohannis și Nicușor Dan, dezbatere pe tema transportului de Ziua Mondială a Bicicletei

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, participă, joi, la o dezbatere pe tema transportului sustenabil, organizată în parcul Herăstrău, de Ziua Mondială a Bicicletei.

„Azi e Ziua Bicicletei și am venit până aici pe bicicletă. E o zi potrivită pentru a promova și noi, politicienii, mersul pe bicicletă. E evident, mersul pe bicicletă e sănătos, te scutește de ambuteiajele din trafic. Dacă încercați să mergeți cu bicicleta veți vedea de ce puțini fac acest efort. Sunt prea puține piste pentru bicicliști și de multe ori împarți banda de mers cu automobiliști foarte deranjați de existența bicicliștilor. De multe ori mergi pe piste concepute pentru bicicliști, dar pe care mergi foarte greu din cauza celor care nu respectă.

E un altfel de transport față de mașina personală. Această discuție e peste tot în lume și cred că vrem să fim foarte deschiși și raționali. Orașele noastre au fost construite pentru automobile. Totul e pentru transportul auto. Dar trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și să petreacă ore întregi în trafic.

Pentru asta nu e suficient să ne întâlnim și să vorbim despre asta. E nevoie de planuri, strategii și e nevoie să le punem în practică. Cea mai importantă parte revine autorităților locale. Noi putem face rost de bani, sunt bani foarte mulți prevăzuți prin PNRR pentru a încuraja mersul nepoluant. Dar cea mai mare responsabilitate revine autorităților locale.

Bicicliștii care vor să meargă cu bicicleta nu au nevoie doar de 2 km de pistă, ci de 200 de km de pistă”, a declarat Iohannis.

„E evident că dacă vrem să enumerăm tot ce e de făcut ca să funcționeze un oraș e foarte mult de vorbit. Dar azi vorbim despre biciclete. În primul rând, ca să mergem cu bicicleta trebuie să ne dorim. Autoritățile trebuie să înlesnească mersul pe bicicletă. E un proces amplu să transformăm un oraș întreg într-unul care facilitează mersul pe bicicletă. Cred că trebuie să avem înțelepciunea să combinăm politica pașilor mici cu o politică mai amplă, care ne duce în 10-15 ani la perspectiva unei metropole moderne, dacă vorbim de București”.

Nicușor Dan: E nevoie de prețuri mai mari la parcare

„Sunt onorat să fiu azi la un astfel de eveniment. Da, trebuie să stimulăm mersul pe bicicletă, cunosc bine comunitatea bicicliștilor și sunt convins că atunci când vor avea infrastructura de care au nevoie în orașe și în apropierea orașelor, această comunitate va exploda.

E o parte simbolică. Trebuie să repetăm cu toții că de zeci de ani mașina nu mai e simobolul prestigiului social. Dacă vrei să ai grijă de semenii tăi, mergi cu bicicleta sau pe jos sau cu transportul în comun. Am deschis proiectul Străzi Deschise tocmai pentru a transmite acest mesaj simbolic, că mersul pe jos sau cu bicicleta e bun. Asta este partea simbolică.

Dacă vrem să mergem pe partea practică ne izbim de niște probleme. Nu poți, chiar dacă am avea o cantitate nelimitată de bani, nu am putea să organizăm, să concepem și să organizăm acele piste de biciclete pentru că orașul e ocupat de mașini parcate pe prima banda. Acele mașini încetinesc transportul public. Din acest motiv lumea folosește în continuare mașina. Ca să ieșim din cerul acesta vicios trebuie să facem 2 lucruri: să avem o strategie de parcare, care înseamnă și colaborare cu parcări private. E o chestiune care trebuie spusă și asumată. Trebuie să creștem prețul parcării, e absolut necesar pentru a realiza acel echilibru în oraș. Acum mă duc în cealaltă problemă, transportul public. E nevoie de infrastructură. E scump! Bucureștiul are nevoie de 200 de tramvaie, în afară de cele 100 care vin. Pe scurt, asta este direcția, avem avantajul că avem experiența orașelor occidentale care au trăit ce trăim noi acum. Au luat inițial aceleași măsuri greșite pe care le-am făcut și noi acum 10 ani, să lărgim străzile ca să aducem alte mașini. Trebuie să alocăm bani pentru transportul public, trebuie să avem curajul să spunem că parcarea nu e un drept absolut. Încet – încet vom aplica modelul de succes al orașelor în care mergem în vacanță”.

Știre în curs