Nicuşor Dan, întrebat când vor începe să circule noile tramvaie pe linia 41: „Este o chestiune de săptămâni. Vom primi câte unul pe săptămână, până la 100”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a organizat, pe pagina sa de Facebook, o sesiune live de întrebări şi răspunsuri, intrând astfel în dialog cu bucureştenii, care au avut ocazia să ridice diverse probleme.

01 nov. 2022, 19:55
Nicuşor Dan, întrebat când vor începe să circule noile tramvaie pe linia 41: „Este o chestiune de săptămâni. Vom primi câte unul pe săptămână, până la 100”

Înainte să răspundă la întrebări, Nicuşor Dan a vorbit pe scurt despre situaţia reţelei de temoficare, insistând din nou pe ideea că această problemă nu are o rezolvare miraculoasă şi, deci, va dura câţiva ani până aceasta va fi pusă la punct.

„Problema termoficarii a fost neglijata ani de zile, iar efectele se vad azi si remedierea lor o sa ne ia cativa ani, cum efectele s-au acumulat in zeci de ani.”, a spus primarul, în deschiderea intervenţiei live.

Nicuşor Dan a făcut şi o scurtă recapitulare a principalelor investiţii realizate de Primăria Capitalei în mandatul său, ţinând să precizeze că toate au fost făcute din bani europeni.

„Vreau sa spun doar cateva cifre: tramvaie 200 de milioane de euro, sinele de tramvai 500 de milioane de euro, troleibuze 200 de milioane de euro, astea toate din bani europeni, in conditiile in care am luat bani europeni doar in 2021 cat s-au luat din 2011 pana in 2020. Pentru a rezolva problemele Bucurestiului ne trebuie proiecte mari.”, a mai spus edilul.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă sprijină propunerea Alinei Gorghiu privind introducerea cotei de gen: „Ne dorim reprezentarea proporţională a femeilor la nivelul luării deciziilor”

Întrebat de un urmăritor al live-ului de când vor circula bucureştenii cu noile tramvaie de pe ruta 41, edilul Nicuşor Dan a anunţat că „este o chestiune de săptămâni” până când primele garnituri vor intra în uz.

„E chestiune de saptamani. A inceput comisia de receptie de doua saptamani si se fac in cursul noptii teste, se verifica hartii, foarte curand o sa avem cele 10 care sunt deja la Bucuresti, apoi cate unu pe saptamana, pana la cele 100.”, a spus Nicuşor Dan.

În ce priveşte lucrările de lărgire a şoselei Prelungirea Ghencea, primarul capitalei nu are cele mai bune veşti, cel mai optimist termen pe care l-a putut înainta pentru terminarea lucrărilor fiind de un an şi jumătate.

„Am terminat exproprierile, pentru ca gasisem facute 80 din 500 de exproprieri facute. Am alocat banii si municipalitatea este proprietar. Tronsonul 2 o sa fie gata in decembrie, tronsonul 1, intre Stadionul Ghencea si strada Brasov, o sa fie gata intr-un an si jumatate, iar pentru celelalte doua tronsoane vom iesi in licitatie publica pentru reproiectare.”, a adăugat primarul Bucureştiului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, veste proastă pentru vârstnici: Deja ne ducem la un efort bugetar de 16,5 miliarde, pentru mărirea pensiilor la 15%

Nicuşor Dan insistă cu toaletarea moderată a copacilor

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va întocmi un regulament pentru toaletarea şi defrişarea copacilor din Bucureşti, însă, până atunci, a dat o reglementare pentru ca munca în teren să fie făcută de ADP-urile de sector pentru a uşura munca celor de la Direcţia de Mediu din Primăria Generală, care trebuie să dea avizele pentru tăieri sau toaletări de copaci.

Anual, la Primăria Bucureşti vin zeci de mii de solicitări de toaletare a copacilor, anunţă Nicuşor Dan, marţi, într-o audienţă pe Facebook.

”Primăria municipiului Bucureşti, fiind asaltată de zecii de mii de solicitări de toaletare pe an, dădea automat răspuns pozitiv la tointrate aceste solictări şi am văzut mii de exemple, chiar eu am semnat, mii de avize de defrişare pentru arbori care  s-au uscat pentru simplul motiv că au avut parte de o toaletare exagerată”, a precizat edilul.

Nicuşor Dan a adăugat că a făcut un regulement prin care ADP-urile de Sector fac munca de teren. ”În încercarea de a stopa şi cred că a fost o decizie corectă, de a stopa fenomentul ăsta, ne-am trezit cu o avalanşă de solicitări de toaletare pentru care personalul pe care Primăria îl are este insuficient. Avem o disproporţie de 12-15 persoane care avizează defrişări, toaletări şi un personal al ADP de sector, toţi  împreună probabil de ordinul 400-500 de persoane care solicită în numele cetăţenilor defrişări, respectiv toaletări. În urmă cu aproximativ o lună am dat o reglementare pe subiectul ăsta, astfel încât toată munca de evaluare, fotografiere, solicitare să fie făcută de ADP de sector şi mare parte din munca pe care o fac angajaţii Primăriei Municipiului Bucureşti, din Direcţia de Mediu, să fie făcută fără deplasarea în teren care îngreuna foarte mult procesul După reglementarea pe care am dat-o, mă aştept să ne mai ia câteva luni ca să ajungem la o normalitate în ceea ce priveşte toaletările”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a anunţat şi că va întocmi un regulament pentru toaletarea şi defrişarea copacilor. ”De asemenea, intenţionăm să avem un regulament despre ce şi cât se toaletează astfel încât să nu reluăm discuţia asta copac cu copac, ci să o facem sistematic”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan: Pasajul Basarab nu va mai fi recepţionat. O să ieşim în achiziţie publică pentru expertiza pe rezistenţa acestui pasaj, apoi ea va fi trimisă la Administraţia Străzilor, pentru a exista o procedură de mentenanţă pentru acest pod

Primarul general Nicuşor Dan a declarat că Pasajul Basarab nu va mai fi recepţionat, deoarece termenul este demult depăşit, însă a fost finalizată documentaţia de atribuire care, acum, este în verificare la Direcţia de Achiziţii. „O să ieşim în achiziţie publică pentru expertiza pe rezistenţa acestui pasaj, ea o să ne spună care sunt lucrările pe care trebuie să le facem” a mai spus Dan, care a adăugat că ulterior expertizava fi trimisă la Administraţia Străzilor, pentru a exista o procedură de mentenanţă la acest pod.

„El nu va mai fi recepţionat, în sensul că recepţia e un act care se produce la terminarea lucrărilor şi mai e o recepţie la finalul perioadei de garanţie şi a fost depăşit demult termenul. E o chestiune de zile, am terminat documentaţia de atribuire, e în verificare la Direcţia Achiziţii. O să ieşim în achiziţie publică pentru expertiza pe rezistenţa acestui pasaj, ea o să ne spună care sunt lucrările pe care trebuie să le facem. Apoi Direcţia de Achiziţii o să transmită expertiza la Administraţia Străzilor, care are majoritatea podurilor şi pasajelor din Bucureşti pentru a exista o procedură de mentenanţă pentru acest pod”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat miercuri la prezentarea bilanţului la doi ani de mandat, când va fi recepţionat Pasajul Basarab.

Primarul general al Capitalei: Mulţumesc soţiei că mă lasă să vin la Primărie şi se ocupă de copii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că fiul său se numeşte Antim şi a mulţumit soţiei sale că se ocupă de copii.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a fost întrebat, marţi seară, într-un live pe Facebook, cum se numeşte fiul său.  ”Antim este numele pe care l-am dat băieţelului nostru. A făcut cinci luni”, a afirmat primarul.  Acesta i-a mulţumit soţiei sale: ”Mulţumesc soţiei că mă lasă să vin la Primărie şi se ocupă de copii”.  Primarul a mai explicat, răspunzând altei întrebări, că programul său la Primărie era de la 9 la 21, dar, de cand a început fiica sa şcoala, programul este de la 8 la 20. În 27 mai, Nicuşor Dan anunţa că a devenit tată pentru a doua oară.