Nicuşor Dan: Nu exclud varianta unui guvern PNL – USR

Nicușor Dan, președintele USR, recunoaşte într-o declaraţie pentru PSnews.ro că ar face un guvern cu PNL, dacă acest lucru va fi solicitat de către Dacian Cioloș, în eventualitatea în care acesta va forma un nou cabinet după alegerile parlamentare din decembrie.

15 sept. 2016, 15:11
Nicuşor Dan: Nu exclud varianta unui guvern PNL – USR

„Este posibilă o situație în care un același premier să fie susținut și de noi, și de PNL, și de – eventual – alții. Această variantă este posibilă, însă fără ca noi să facem o alianță. Și atunci ce vrem noi este să negociem numai cu președintele (în prima fază) și cu premierul desemnat (în a doua fază), să includem în programul de guvernare puncte importante din programul nostru (de exemplu, chestiuni legate de întregul sistem de achiziții publice), să avem (dacă guvernul depinde de mandatele noastre) să avem un instrument de presiune pe guvern (amenințarea cu retragerea sprijinului, dacă nu-și respectă programul de guvernare). În discuția asta, nu ne dorim în mod neapărat poziții de miniștri sau de secretari de stat; e mult mai important programul de guvernare și respectarea lui. Dacă, însă, se va întâmpla ca cei mai buni specialiști pe anumite domenii să fie la noi în partid și prim-ministrul îi invită să facă parte din Guvern, o să facem. Dar nu ne interesează să negociem pe numărul de ministere.

Ca un prim-ministru să fie  numit de către președinte, președintele trebuie să constate, în urma consultărilor, că prim-ministrul ăsta adună majoritatea voturilor din Parlament. Deci ordinea e inversă: adică, prin negocierile cu președintele, se va ajunge la situația în care un prim-ministru să aibă garanția că va fi votat de o majoritate din Parlament și există situația ca acest prim-ministru să aibă susținerea și de la USR, și de la PNL. Numai că relația cu el n-o să fie cum a fost până acum (adică o coaliție care să aibă ședințe de coaliție, în care se negociază tot felul de lucruri), ci relația noastră o să fie exclusiv cu prim-ministrul – pe programul de guvernare, a declarat Nicușor Dan pentru PSNews.

În schimb, președintele USR a insistat pe susținerea viitorului executiv din Parlament.

Nu exclud varianta unui guvern care să fie susținut în Parlament și de mandatele USR-ului, și de mandatele PNL-ului, care să aibă chiar miniștri politici PNL și miniștri politici USR – asta doar în situația în care premierul invită oameni politici de la USR. Deci nu ținem neapărat asta”, a explicat Dan.

În continuare, Nicușor Dan a argumentat de ce partidul pe care îl conduce nu se bate pentru funcții.

Solicitat să concretizeze și să spună dacă acel premier agreat de către Uniunea Salvați România poate fi Dacian Cioloș (având în vedere că el, președintele partidului, s-a pronunțat în favoarea tehnocratului venit de la Bruxelles), Nicușor Dan a dat un răspuns afirmativ.

„Am spus că noi preferăm un guvern tehnocrat și că premierul Cioloș este una dintre opțiuni. Avantajul premierului tehnocrat, într-o situație de coaliție, este că nu este subordonat șefilor politici ai unuia dintre partide, ci asigură echilibrul între partidele care susțin Guvernul”, a declarat Dan pentru PSnews.ro.

În încheiere, ca să nu mai existe niciun dubiu, am reluat scenariul premierului care vrea simultan în Guvern atât USR, cât și PNL – de data aceasta, concretizând prim-ministrul în persoana lui Dacian Cioloș.

„Scenariul ăsta nu este exclus, numai că – așa cum v-am spus – ordinea e un pic inversă: e posibil ca, la negocierile de la Cotroceni, numele Dacian Cioloș să apară și în negocierile dintre noi și Iohannis, și în negocierile dintre PNL și Iohannis, și după aceea domnul Cioloș să vină, invitat de aceste mandate care compun o majoritate”, a replicat Nicușor Dan.

Citeşte şi: Victor Ponta: Singura implicare eficientă a dlui Iohannis în această criză este să îi dea afară pe Cioloş şi miniştrii tehnocraţi