Întrebat, vineri seară, ce persoane vor face parte din echipa sa pe probleme de politică externă, politici economice sau drept constituțional, Dan a răspuns: „în momentul în care am prezentat programul, am prezentat o parte din numele celor care au contribuit la realizarea programului. De exemplu, domnul Valentin Naumescu a coordonat partea de externe, a fost domnul profesor Bjiola în aceeași echipă, a fost Iulian Fota în aceeași echipă de externe-securitate, pe partea economică este domnul profesor Glăvan”.
„Pe educație pot să vorbesc de domnul profesor Costreie. În anumite zone, inclusiv sănătate, am lucrat cu niște oameni care sunt în sistemul public și care n-au dorit, pentru moment, să-și facă public numele, dar sunt oameni care lucrează în statul român, pe diferite poziții”, a mai declarat Nicușor Dan.
Întrebat dacă numele menționate vor face parte din echipa sa, Dan a răspuns: „o să fie o discuție. Pentru moment am prezentat un program și o campanie. Imediat, dacă românii mă vor alege , o să avem o analiză și pe oameni cu care am lucrat și pe oameni pe care îi găsim acolo, în administrația prezidențială”.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat, vineri, despre numirea premierului, în cazul în care câştigă duminică alegerile, că vor fi foarte multe runde informale cu partidele. Despre liderul PSD Marcel Ciolacu, el a arătat că acesta a făcut foarte multe greşeli, în special ca premier, dar a precizat că este bucuros că majoritatea liderilor PSD înclină către direcţia pro-occidentală. Despre scenariul numirii unui premier şi din afara partidelor politice dacă toate aceste partide nu ajung la un consens, Nicuşor Dan a spus că vrea să evite un circ în care un prim-ministru se duce să cerşească voturi în Parlament.
”Am spus două condiţii prealabile. Unu, nu e cazul de alegeri anticipate, am avut suficientă instabilitate în România. Deci trei ani şi jumătate, acest Parlament va funcţiona. Asta e prima chestiune. A doua chestiune, mă voi îndrepta către partidele pro-occidentale, pentru că asta dă încredere investitorilor străini, de care avem nevoie mediului financiar şi mediului economic. Astea sunt condiţiile prealabile. Mi-aş dori să fie domnul Bolojan. O să fie o negociere tehnică cu cele patru partide”, a arătat primarul Capitalei, despre scenariul formării unei majorităţi şi a numirii premierului, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.
El a precizat că ”o să fie foarte, foarte multe runde informale, pentru că vrea să fie implicat inclusiv în program”. ”Preşedintele are un singur moment în care se pronunţă, atunci când numeşte primul ministru. Şi atunci trebuie să-şi fructifice acest moment uitându-se şi la paşii următori, care este programul de guvernare”, a explicat el. Despre situaţia din PSD, Nicuşor Dan a subliniat că ”ştim toţi că este o tensiune în PSD în momentul ăsta”.
”Eu sunt bucuros, deşi am criticat foarte mult PSD-ul de-a lungul timpului, că majoritatea liderilor înclină către direcţia pro-occidentală. Ăsta e un semn bun pentru acest partid”, a completat el.
Despre Marcel Ciolacu, Niculor Dan a arătat că ”a făcut foarte multe greşeli, în special ca prim-ministru”. ”Personal, a fost corectă. Instituţional, a fost total incorectă. El nu a pus în aplicare un referendum, pe care bucureştenii l-au votat. Nişte instituţii care au depins de domnia sa, Inspectoratul de stat, nu s-au coordonat cu mine, dimpotrivă, au fost foarte agresive cu mine. Deci, pentru Bucureşti, premierul Marcel Ciolacu a fost foarte slab”, a menţionat primarul Capitalei.
Despre scenariul numirii unui premier şi din afara partidelor politice dacă toate aceste partide nu ajung la un consens, Nicuşor Dan a spus: ”Eu vreau să evit un circ, în care eu numesc un prim-ministru care se duce să cerşească voturi şi nu le obţine şi pică şi mai… Deci asta vă asigur că nu se va întâmpla”.
Nicuşor Dan: În opinia mea şi a unor specialişti cu care m-am consultat, creşterea TVA e o măsură nefericită / Cred că putem să ne încadăm în ţinta de 7% deficit, pe care am stabilit-o la finalul acestui an
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, a declarat vineri, că în opinia sa şi a unor specialişti cu care s-a consultat, creşterea TVA e o măsură nefericită. El a precizat că putem să ne încadăm în ţinta de 7% deficit, pe care am stabilit-o la finalul acestui an.
”În opinia mea şi a unor specialişti cu care m-am consultat, creşterea TVA e o măsură nefericită, pentru că, pe de o parte, ar creşte evaziunea şi, pe de altă parte, ar scădea consumul şi suma totală de TVA colectată nu ar creşte”, a spus Nicuşor Dan la Prima News.
Întrebat cum facem rost de bani, Nicuşor Dan a spus: ”În primul moment, amânând nişte cheltuieli ale statului, de la cheltuieli curente, inclusiv unele investiţii, şi, după aceea, uitându-ne la absorbţia de fonduri, uitându-ne la mare evaziune fiscală, la încasare de TVA, pentru că este o mare evaziune şi acolo, uitându-ne la cheltuielile statului şi la companiile de stat”.
”Eu cred că putem să facem asta. Eu cred că putem să ne încadăm în ţinta de şapte pe care am stabilit-o la finalul acestui an. După aceea, mai vedem”, a precizat el.
Nicuşor Dan a mai spus că noi nu avem o strategie pentru sistemul public de sănătate. ”Noi trebuie să avem o proiecţie pentru unde facem investiţiile în următorii zeci ani şi mai ales, foarte important, cum împărţim competenţele medic de familie”, a afirmat el.