Nicuşor Dan s-a răzgândit în privinţa testării în masă: E bine să facem o testare masivă cu teste rapide pentru COVID

Nicuşor Dan pare că s-a răzgândit în privinţa testării în masă pentru coronavirus. Primarul Capitalei, care susţinea în luna iunie că testele rapide nu sunt bune și că dublează acțiunile Ministerului Sănătății, a declarat marţi seară că "este bine să facem o testare masivă cu teste rapide pentru covid".

25 nov. 2020, 13:07
Nicuşor Dan s-a răzgândit în privinţa testării în masă: E bine să facem o testare masivă cu teste rapide pentru COVID
Nicuşor Dan, demiteri în compania de consolidare a clădirilor cu risc

Nicuşor Dan a declarat că este bine să se facă o testare masivă a populaţiei cu teste rapide pentru COVID-19, însă a precizat că acestea  nu sunt pe stoc și că, deși Guvernul a comandat 3 milioane de teste, încă nu le-a primit.

„O testare PCR este 50 de euro. Ca să faci asta la nivelul Bucureştiului, să testezi 2 milioane de oameni PCR, testare în masă, te costă 100 de milioane de euro, pe care nu îi avem.

Noile teste rapide, şi sunt două dintre ele care sunt agreate şi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt de 10 ori mai ieftine, şi e bine să facem o testare masivă cu aceste teste ieftine, bineînţeles pe categorii de persoane, pe personal medical, pe personal social, pe şoferi de transport public, numai că ele nu sunt pe stoc.

Guvernul a comandat trei milioane de astfel de teste şi nu i-au venit ca să poată să înceapă o testare în masă. Deci, suntem în mijlocul unui proces”, a declarat primarul la B1.

Nicuşor Dan critica testarea cu teste rapide iniţiată de Gabriele Firea

Reamintim că Nicușor Dan critica, în luna iunie, testarea în masă a bucureștenilor cu teste rapide pe care o inițiase Gabriela Firea.

„De trei luni, primarul Firea ocupă spațiul mediatic anunțând că testează, fără să fi testat nimic în perioada în care era nevoie de testare. Testarea pe care o începe astăzi este inutilă, întrucât: 1. testele au un grad mare de eroare, 2. nu are un eșantion reprezentativ, 3. dublează testarea Ministerului Sănătății, care operează cu teste potrivite și cu eșantioane reprezentative”, susținea în luna iunie Nicușor Dan.

Nicuşor Dan: Paturile vor fi suplimentate la Terapie Intensivă, în Capitală

Nicuşor Dan mai spune că „într-un termen rezonabil o să avem o suplimentare a paturilor de Terapie Intensivă din București”

„Înainte de a ajunge la Terapie Intensivă, pentru că aici este problema, trebuie să ne uităm la cum putem să evităm să ajungem mai întâi în spital și după aceea – Doamne, ferește! – la Terapie Intensivă. Am reușit un lucru – pe care am reușit să îl facem acum, de cele trei săptămâni de când sunt în primărie – să colaborăm cu instituțiile în sfârșit. DSP avea un deficit de personal și de resurse și am alocat foarte mult, 200 de medici școlari din rețeaua noastră, ca să îi ajute cu anchetele și în sfârșit suntem cu anchetele epidemiologice la zi, o chestiune foarte importantă.

De asemenea, am ajutat Salvarea, Ambulanța, care în plus de ce face în mod normal trebuie să facă și teste pentru anumite categorii de persoane și nici acolo nu mai avem probleme. Pe paturi ATI, de Terapie Intensivă este o presiune acum – și aici am făcut, și acesta a fost obiectul vizitei pe care am făcut-o cu primul-ministru acum o săptămână”, a declarat edilul, la B1.