Nicuşor Dan se laudă cu „gaura neagră” numită Arena Naţională. Calculul dezastrului: încasări modeste, cheltuieli uriaşe!

Arena Națională este nu doar cel mai mare stadion, ci și cel mai scump construit vreodată în România. În 2007, când au început lucrările, costul anunțat de autorități era de119 milioane de euro. În 2011, când lucrările au fost finalizate, nota de plată a fost mai mare cu 116 milioane, adică 235 de milioane de euro!

19 mai 2022, 11:56
Nicuşor Dan se laudă cu „gaura neagră” numită Arena Naţională. Calculul dezastrului: încasări modeste, cheltuieli uriaşe!
Nicuşor Dan se laudă cu "gaura neagră" numită Arena Naţională

De la inaugurarea din 2011 și până acum, Arena Națională a avut cheltuieli de peste 20 de milioane de euro și încasări cifrate la o treime din această sumă. Pe scurt, piederea este în jur de 14 milioane de euro!

Nicuşor Dan se laudă cu „gaura neagră” numită Arena Naţională. Încasări modeste, cheltuieli uriaşe!

Totuși, Nicușor Dan a șinut să se laude cu banii produși de Arena Națională în acest 2022. „Arena Națională aduce bani la bugetul municipalității. De la începutul anului și până acum, Primăria Capitalei a încasat 3,2 milioane de lei pentru contractele de închiriere semnate. Cea mai mare sumă (1,5 milioane de lei) a venit de la închirierea Arenei Naționale pentru Saga Festival, care va avea loc între 3 și 5 iunie și pentru care pregătirile au început deja. Am obținut de asemenea venituri din meciuri de fotbal, concerte, conferințe sau târguri. E nevoie ca bunurile municipalității să aducă bani și dezvoltare pentru București”, a scris primarul Capitalei pe Facebook.

Arena Națională, în prăpastie financiară. Cifrele negative ale celui mai scump stadion din România, administrat de Primăria Capitalei

Nicuşor Dan a „uitat” să precizeze şi care au fost cheltuielile de întreţinere a stadionului, mai ales că Primăria caută să atenueze pierderile financiare şi prin închirierea numelui către un sponsor. „Arena Națională este o gaură neagră. Pierderile sunt de milioane de euro. Ce ne-am propus noi este nu numai să închiriem numele stadionului, ci să găsim și un partener strategic. Am analizat mai multe arene din Europa, iar un punct de plecare ar fi de 10 milioane de lei pe an. O astfel de sumă ar duce la echilibrarea bugetului, ar face sustenabilă Arena Națională. Unde ne-am încadra noi, scenariul ideal, ar fi 15-20 de milioane de lei. La o astfel de sumă am stinge toate cheltuielile, am face și profit. Dar realist, suntem undeva la 10-15 milioane”, a spus Florin Covaci, consilier USR al Primăriei Capitalei, pentru Panorama.