Nicuşor Dan: „Se pot face înlocuiri de avarie pe reţea, pentru că apar găuri mari, însă rezolvă doar pe termen scurt”

Primarul Capitalei a avut vineri o şedinţă cu primul ministru şi ministrul Economiei, pentru a găsi soluţii la criza energiei termice din Bucureşti, dar lucrările care vor rezolva problema pe termen lung nu vor putea fi realizate în această iarnă, primarul afirmând că se vor putea face doar intervenţii punctuale, acolo unde apar avarii.

11 dec. 2020, 14:03
Nicuşor Dan: „Se pot face înlocuiri de avarie pe reţea, pentru că apar găuri mari, însă rezolvă doar pe termen scurt”

Nicuşor Dan

a susţinut vineri o conferinţă de presă, alături de ministrul Economiei Virgil Popescu, după o şedinţă cu guvernul, în care s-a discutat problema energiei termice în Bucureşti, şi a declarat că în această iarnă nu se vor putea face lucrări de anvergură, pentru că ar trebui să decupleze foarte multe blocuri pentru o perioadă de până la două săptămâni.

„Bucurestenii trebuie sa stie ca totul pleaca de la reteaua primara din Buc. Acum 4 ani de zile pierderile erau de 800 de tone pe ora, iar dupa 4 ani de mandat Firea a ajuns la 2500 de tone pe ora.

La asta au dus patru ani de nepasare. A fost o avarie a centralei sud a ELCEN, o pompa a fost supra-turata si de acolo a pornit aceata lipsa de energie. A fost reparata, este in curs de incarcare, apa a ajuns la 75 de grade in acest moment, iar pana luni totul va reveni la normal la CET Sud.

Va trebui sa marim capacitatea de productie, ELCEN a gasit in piata capacitati suplimentare, este un efort urias pe care il fac pentru a asigura confortul termic al bucurestenilor.

Ne cerem scuze bucurestenilor, dar trebuie sa ne pregatim pentru iarna, pentru ca ne asteapta o iarna grea, momentan inca e cald.

Vom porni investita la fostul CET Titan pentru a echilibra distributia la nivelul Bucurestiului. Dar nu se pot face peste noapte.”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Nicuşor Dan anunţă că nu se pot face lucrări majore în timpul iernii

„Dupa cum stiti, Bucurestiul avea 300 de milioane de euro, bani europeni, disponibili din 2016. Conditia era sa esaloneze cu ELCEN si avea toata disponibilitatea. Nu s-a intamplat, prin urmare a intrat si ELCEN in insolventa si nu a putut lua bani europeni pentru a se moderniza.

Am discutat cu premierul planul pe termen lung pentru modernizarea retelei prin atragerea celor 300 de milioane bani europeni, plus inca 200 de kilioane de euro, in total 500 de milioane, care ajung pentru o treime din retea.

Singurul indicator la care ne uitam este cata apa introducem suplimentar in retea. ELCEN a tot tras semnale de alarma asupra degradarii accelerate a retelei. Se poate face inlocuire de avarie pe retea, care sunt obligatorii, pentru ca apar gauri mari, insa pe total ele nu rezolva decat pe termen scurt, pentru ca presiunea e aceeasi si va crapa in alta parte.

Sa inlocuiesti 100 de metri de conducta inseamna sa decuplezi 10 blocuri pentru doua saptamani, ceea ce nu se poate face iarna, de aceea trebuiau facute lucrarile asta vara.

A crapat o pompa din anii 60, pentru ca ELCEN nu a avut bani, pentru ca era in insolventa, pentru ca Primaria nu i-a dat bani.  Nu se poate mari presiunea foarte repede, pentru ca reteaua risca sa crape, trebuie crescuta gradual.

La CET Grozavesti a fost o intarziere care va dura doua-trei zile, deci la inceputul saptamanii viitoare va fi pusa in functiune si aceasta.

Am scos ELCEN din insolventa, de la inceputul lunii ianuarie, cu ajutorul ministrului Economiei si al primului ministru. Pe termen scurt, bani din fondul de rezerva vor fi dati catre primaria capitalei, astfel incat Termoenergetica sa poata interveni in mai multe locuri pentru aimbunatatii capacitatea de transport. Este vorba de 20 de milioane de lei.”, a spus Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Lupta pe funcţii şi putere este programul de guvernare al noului CDR, format din PNL şi USR”