Nicuşor Dan şi Elena Lasconi se invită reciproc la retragere: „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare”

Nicușor Dan a refuzat să precizeze dacă întrevederea cu Lasconi este una „de tatonare” în vederea stabilirii unei candidaturi comune la alegerile prezidențiale programate în mai 2025. Nicușor Dan a apreciat drept „foarte, foarte puțin probabilă” situația în care la acest alegeri prezidențiale să avem doi candidați suveraniști pe primele două locuri după primul tur de scrutin.
Filip Stan
27 ian. 2025, 15:53
Nicuşor Dan şi Elena Lasconi se invită reciproc la retragere:

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni, că va avea o întâlnire miercuri cu președinta USR, Elena Lasconi.

Cred că e foarte puțin probabil să se ia o decizie. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, am anunțat de la început, rămân în această competiție. În ceea ce o privește pe doamna Lasconi, e o decizie a dânsei și a partidului care – fiind vorba de un partid – nu se ia de o singură persoană”, a spus primarul Nicușor Dan, care va candida ca independent la alegerile prezidențiale. „Așa cum e firesc, o decizie a unui candidat al unui partid, pentru un tip de alegeri atât de importante cum sunt alegerile prezidențiale, e o decizie de partid, pentru că partidul pune fondurile, partidul strânge semnăturile”.

Nicușor Dan a adăugat că, indiferent de decizia pe care USR o va lua, va continua colaborarea cu acest partid „la nivel local și la nivel național”, colaborare pe care a apreciat-o drept „foarte bună în ultimii ani”.

Comisia de la Veneţia respinge solicitarea lui Călin Georgescu: Nu e de competența ei să analizeze anularea alegerilor de către CCR

„E o întâlnire dar indiferent de asta, campania mea merge mai departe. O să începem să strângem semnăturile, o să solicităm donații de la voluntari, o să solicităm voluntarilor să se implice, o să începem foarte, foarte repede”, a spus primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Primarul Bucureștiului a precizat că mai are astfel de întâlniri și cu „alți politicieni”, fără a-i nominaliza. „Să știți că nu mă întâlnesc doar cu doamna Lasconi, mă întâlnesc și cu alți politicieni și lucrurile pe care agreem să le comunicăm, le comunicăm, iar lucrurile pe care agreem să nu le comunicăm, nu le comunicăm. Fac parte din fișa postului de politician”.

Nicuşor Dan a apreciat drept „foarte, foarte puțin probabilă” situația în care la acest alegeri prezidențiale să avem doi candidați suveraniști pe primele două locuri după primul tur de scrutin.

Mie mi-e foarte clar că toți candidații pro-occidentali care nu ajung în turul doi, o să-l susțină pe candidatul pro-occidental rămas. Această campanie abia începe și până în 15 martie, când se depun candidaturile cu listele de susținători și toate formalitățile, mai este timp să ne uităm la sondaje”, a spus Nicușor Dan.

Nicuşor Dan refuzat să spună dacă se consideră un candidat mai bun decât Lasconi și a precizat că la această întrebare „vor răspunde alegătorii”.

Eu spun de ce cred eu că sunt potrivit: pentru că sunt un politician care înțelege funcționarea instituțiilor și care de ani de zile presează pentru respectarea statului de drept, pentru respectarea legii, pentru reforma instituțiilor. A doua calitate: cred că este nevoie de a da o direcție României pe mai multe paliere și această direcție trebuie făcută cu un contact pe care președintele să îl mijlocească între stat și specialiștii din zona privata și partial zona public”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Elena Lasconi: Comisia de la Veneţia confirmă ce am spus din primul moment – CCR a dat o decizie abuzivă

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a reacţionat luni la raportul Comisiei de la Veneţia, arătând că aceasta confirmă că turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost anulat în mod abuziv de Curtea Constituţională, pentru că o decizie de anulare a alegerilor putea fi luată numai în situaţii excepţionale şi Biroul Electoral Central era prima instituţie care trebuia să aibă o reacţie.

Comisia de la Veneţia ne spune suficient de clar, pentru cine vrea să audă şi să înţeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidenţiale a fost unul abuziv. BEC trebuia să ia o decizie în acest caz, nu cei nouă judecători ai CCR, numiţi politic. România are reguli clare pentru alegeri, BEC avea responsabilităţi, dar a preferat să fie un pion într-un joc mai mare, care a dus la călcarea în picioare a democraţiei noastre. BEC avea obligaţia să menţină votul fiecăruia dintre noi în siguranţă şi să intervină. Nu a făcut-o! CCR a fost lăsată să ia această decizie abuzivă pentru ca nimeni să nu o mai poată contesta. Asta nu e democraţie funcţională. Nu voi renunţa, sunt aici să apăr democraţia şi, în ciuda tuturor piedicilor care mi se pun, voi lupta pentru ca fiecare vot să fie apărat! România merită să fie ţara în care fiecare cetăţean e respectat, iar statul lucrează pentru oameni!”, declară Elena Lasconi, preşedinta USR.

Elena Lasconi, despre cursa prezidențială: ”Nu mă voi retrage. Cred că voi avea un scor mai mare decât Nicușor Dan”

Ea arată că ”potrivit Comisiei de la Veneţiei, deciziile de anulare a rezultatelor alegerilor ar trebui luate de cel mai înalt organ electoral şi astfel de decizii ar trebui să poată fi revizuite de către cel mai înalt organ judiciar, curte constituţională sau o instanţă electorală specializată, atunci când există un astfel de organ judiciar.

În cazul nostru, decizia nu a fost luată de Biroul Electoral Central şi, în orice caz, nu a putut fi contestată. De asemenea, forul european subliniază că, dacă există atribuţia curţilor constituţionale de a invalida din oficiu alegeri, aceasta trebuie limitată la circumstanţe excepţionale şi reglementată în mod clar [alin. 27]. Iar anularea unei părţi a alegerilor sau a alegerilor în ansamblu poate fi permisă numai în circumstanţe excepţionale, ca ultima ratio, şi cu condiţia ca neregulile din procesul electoral să fi afectat rezultatul votului [paragrafele 18 şi 39]. Nici raportat la această concluzie nu se poate spune ca decizia CCR a fost una justificată. Se putea, în extremis, anula doar primul tur al alegerilor. Urmând ca acesta să fie reluat”, a explicat Lasconi.

„Chiar şi acum, la mai bine de o lună şi jumătate, nimeni nu ştie de ce şi pe baza căror dovezi a decis CCR ca în România să nu mai fie al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Sau poate ştie preşedintele Iohannis, care a mai căpătat câteva luni de stat la Cotroceni prin aceeaşi decizie a CCR. Trebuie să ne uităm cu mare atenţie la concluziile Comisiei de la Veneţia pentru că explicaţiile date, procedurile care trebuie urmate în astfel de situaţii excepţionale, reprezintă temelia pentru apărarea democraţiei şi eliminarea oricăror abuzuri”, afirmă Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Tot din raportul Comisiei de la Veneţia rezultă că sesizarea din oficiu a CCR nu a fost una corectă, pentru ca nu este prevăzută expres de lege. Practic, CCR şi-a arogat puteri extraordinare şi prin asta a încălcat regulile de bune practici în materie electorală şi a afectat democraţia.

Cât priveşte perioada interimatului în cea mai înaltă funcţie în stat, Comisia de la Veneţia arată că aceasta trebuie să fie una foarte scurtă şi să rezulte clar din lege. Or, în cazul lui Klaus Iohannis, prelungirea mandatului pentru o perioadă atât de lungă, printr-o interpretare forţată a legii, poate fi şi ea considerată o formă de abuz”, arată comunicatul USR.

Comisia de la Veneţia îşi declină, într-un raport publicat luni, competenţa de a se pronunţa asupra deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale. Standardele internaţionale nu impun şi nici nu interzic în principiu deciziile din oficiu ale curţilor constituţionale de anulare a unui scrutin, dar ele ar trebui să fie limitate la circumstanţe excepţionale şi clar reglementate, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.

Deşi anularea rezultatelor alegerilor trebuie, în principiu, să fie întemeiată pe încălcarea legii, trebuie avut în vedere faptul că instanţele constituţionale pot avea competenţa de a evalua constituţionalitatea legislaţiei electorale şi de a invalida alegerile, dacă au constatat că legislaţia nu garantează dreptul la alegeri libere, inclusiv în cazurile în care legea nu reuşeşte să reglementeze aspecte importante ale campaniei electorale şi elementele principale ale alegerilor, precizează raportul Comisiei de la Veneţia.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor