Nicuşor Dan a declarat, la Prima News că, dacă va ieşi preşedinte, primele deplasări externe le va face la Chişinău, Washington sau Bruxelles, în funcţie de caz.
Întrebat cu cine va discuta la Washington, Nicuşor Dan a spus că preşedintele României prin ambasada Statelor Unite a României şi prin ambasada României în Statele Unite are un canal oficial de comunicare cu Statele Unite.
”Asta e o munciună că George Simion este sprijinit, el vrea să spună că este sprijinit de Donald Trump dar nu este nicio dovadă în sensul ăsta”, a precizat el.
Candidatul independent a criticat şi reacţia lui George Simion la ridicarea vizelor exact înaintea alegerilor prezidenţiale din România.
”Un politician român, George Simion, să aplaude un gest al organizaţiei americane împotriva cetăţenilor români sau care afectează cetăţenii români este total, total inacceptabil. E e o formă de slugărnicie şi nicidecum nu e patriotism”, a menţionat primarul Capitalei.
Întrebat ce alege între SUA sau UE, Nicuşor Dan a spus că alege ambele. Despre modul în care va face aceste deplasări, Nicuşor Dan a arătat că atunci când se poate, ar merge cu avioane de linie, când este cazul, dar poate fi şi varianta în care se va merge cu o delegaţie de oameni de afaceri.
”Nu neapărat nu este acest lucru cel mai important. Lucrul cel mai important este ca preşedintele să fie transparent şi ca lucrurile pe care le face să fie rezonabile”, a explicat el.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, a declarat vineri, despre declaraţiile făcute de George Simion în Franţa, că inclusiv o televiziune eurosceptică din Franţa a spus că acesta preia discursul lui Vladimir Putin, el arătând că a fost o declaraţie nefericită şi total deplasată faţă de poporul francez. Nicuşor Dan a mai spus că a primit mesaje de la Emmanuel Macron, Donald Tusk, Maia Sandu, care sunt îngrijoraţi de perspectiva ca George Simion, care spune că nu vrea să ajute Republica Moldova, nu vrea să ajute Ucraina, nu vrea să participe la programul de înarmare al Uniunii, să ajungă preşedintele României.
Nicuşor Dan a declarat la Prima News că declaraţia lui George Simion la televiziunea din Franţa a fost nefericită. ”A fost o declaraţie la o televiziune care este eurosceptică. Deci inclusiv o televiziune eurosceptică din Franţa a spus că domnul Simion preia discursul lui Vladimir Putin. A fost o declaraţie nefericită. Eu nu cred că statul român trebuie să amplifice această chestiune. Cred că s-a subînţeles că e vorba de declaraţia unui candidat, dar oricum a fost o declaraţie total, total deplasată faţă de poporul francez”, a arătat candidatul independent.
l a menţionat că pe lângă discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost şi un mesaj al lui Donald Tusk şi un mesaj de la Maia Sandu.
”Toţi oamenii aceştia cred într-un viitor comun al Europei, într-un viitor de securitate comun al Europei şi sunt îngrijoraţi de perspectiva ca George Simion, care spune că nu vrea să ajute Republica Moldova, nu vrea să ajute Ucraina, nu vrea să participe la programul de înarmare al Uniunii, să ajungă preşedintele României. Îşi dau seama că asta poate să blocheze o aspiraţie foarte legitimă a Europei de a se apăra singură”, a menţionat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan, despre sistemul de educaţie în vremea când a fost elev: În primul rând, nu era inegalitatea între sat şi marele oraş, calitatea educaţiei era mai bună / În momentul acesta, meseria de profesor învăţător nu este valorizată de statul român
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, despre sistemul de educaţie, în vremea când a fost elev, că în primul rând, nu era inegalitatea între sat şi marele oraş, iar calitatea educaţiei era mai bună. El a precizat că în momentul acesta, meseria de profesor învăţător nu este valorizată de statul român, şi deşi au mărit salariile, nu a fost suficient pentru ca această meserie să fie atractivă.
Nicuşor Dan a fost întrebat la Prima News dacă regretă că a revenit în ţară, după studiile pe care le-a făcut în Franţa. ”Nu regret deloc că m-am întors. A fost o decizie pe care am luat-o înainte să plec acolo, pentru că bineînţeles fiecare om face ce vrea cu viaţa lui. Eu cred că noi suntem mai mult decât noi înşine. Vorbim o limbă, relaţionăm într-un fel cu oamenii, ne raportăm la viaţă, la elementele esenţiale, căsătorie, moarte, într-un anume fel”, a precizat Nicuşor Dan.
Despre ţara unde ar prefera să facă copiii lui facultatea, primarul Capitalei a mărturisit că ”ei vor decide pentru viaţa lor, poate vor dori să aleagă o meserie, să nu facă o facultate”.
”Dacă vor face facultate, eu mi-aş dori ca primii ani să-i facă în România, pentru că ăsta e momentul în care pleci de acasă, îţi faci prietenii, te identifici cu un loc şi ar fi bine să facă asta în România. Ca eu să sper să am copii şi nepoţi în România”, a arătat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei s-a referit la ce funcţiona în perioada în care a făcut şcoala în sistemul de educaţie, arătând că ”în primul rând, nu era inegalitatea între sat şi marele oraş, care este acum, în ceea ce priveşte calitatea învăţământului, cu excepţii, şi faptul că existau nişte forme centralizate de pregătire pentru olimpici. ”Ce e important este că pentru întreaga categorie de elevi, calitatea educaţiei era mai bună atunci decât acum. Din calitatea profesorilor, da. Calitatea acum e o chestie pur economică. În momentul acesta, în momentul acesta, meseria de profesor învăţător nu este valorizată de statul român. Au mărit salariile, dar nu suficient pentru ca această meserie să fie atractivă”, a subliniat Nicuşor Dan.
El a mai spus că ”banii care se duc în sistemul de educaţie sunt esenţiali, pentru că noi am acumulat un deficit care s-a dus şi într-un deficit de imagine a profesorului ca om în societate, cum se raportează ceilalţi oameni la profesor şi banii sunt principala problemă”.
”Trebuie să stimulăm oamenii să meargă în zona rural-oraş mic. Trebuie să schimbăm programele astfel încât să stimulăm gândirea critică, să înţelegem ce vrea piaţa muncii şi să pregătim copiii pentru asta, sunt multe”, a arătat Nicuşor Dan.
Întrebat dacă garantează că guvernul cu care va colabora va aloca mai mult din timp pentru educaţie, Nicuşor Dan a spus: ”Ce pot să garantez, că nu se va întâmpla asta în 2025, că suntem în găleată. Deci mai întâi trebuie să stabilizăm şi după aceea eu voi pune presiune ca lucrul acesta să se întâmple”.