Nigeria: Şapte kamikaze s-au aruncat în aer, fără a face victime

Cel puţin şapte kamikaze, şase dintre aceeştia fiind femei, s-au detonat, joi, în oraşul Maiduguri, din nord-estul Nigeriei, fără a face victime, au informat, vineri, surse din serviciile de urgenţă nigeriene.

17 feb. 2017, 20:37
Nigeria: Şapte kamikaze s-au aruncat în aer, fără a face victime

Sinucigaşii nu au făcut nicio victimă civilă sau militară. Ei au acţionat imediat după ora locală 23:30, după instituirea armistiţiului de încetare a focului, intrat în vigoare la ora locală 22:00, în capitala statului Borno recunoscut ca fiind un fief al grupării jihadiste Boko Haram.

În momentul în care s-a produs atentatul colectiv, populaţia se retrăsese în locuinţele personale, iar pe stradă nu mai era nicio persoană, a informat coordonatoul NEMA (Agenţia Naţională pentru gestionarea Situaţiilor de Urgenţă” din nord-estul ţării,  Mohamed Kanar. Al 7-lea kamikaze era un bărbat care le adusese pe cele şase femei sinucigaşe la locul atacului. El a fugit ulterior, dar a fost găsit de către forţele de securitate şi s-a detonat când a acestea erau pe urmele lui, informează presa belgiană.

Citeşte şi Atentat sinucigaş în Nigeria. Circa 60 de morţi

Aceste atacuri nu au fost revendicate de nicio grupare, dar Boko Haram este recunoscută că recurge în mod regulat la asemenea atacuri teroriste începând din 2014. Actualele atacuri au avut loc în apropiere de o tabără de refugiaţi din Muna în care se află mii de persoane vulnerabile, deoarece tabăra nu beneficiază de protecţia forţelor de securitate.

În 2009, gruparea Boko Haram a lansat o insurecţie împotriva guvernului nigerian. Conflictul s-a soldat cu 20.000 de morţi, după 2009, iar 2,6 milioane de persoane au fost nevoite să îşi abandonetze locuinţele de teama atacurilor jihadiste.