Ninge ca-n poveşti în România. Au început să se arate primele semne ale iernii VIDEO

Valul de aer polar care s-a abătut asupra României a adus ninsori în mai multe zone din țară. În Cluj, Alba și în Bistrița zăpada măsoară deja câțiva centimetri. Strat de zăpadă depus şi în Neamţ, Argeş, dar şi pe Transfăgărăşan.

31 oct. 2019, 06:21

Ninge în România. În Pasul Tihuța a nins noaptea trecută ca în povești. Turiștii veniți zilele acestea la munte s-au bucurat de o zi de iarnă veritabilă. Totul a fost acoperit de ninsoare, iar peisajul este unul ca de sărbători.

Alertă meteo: Vreme deosebit de rece, ninsori la munte şi precipitaţii mixte în zonele mai joase, până vineri 

A nins şi în Cluj.

Drumarii sunt pregătiți să intervină în orice moment cu materiale antiderapante, iar șoferii ar trebui să circule în aceste zone doar cu anvelope de iarnă. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a intervenit, în cursul nopţii de miercuri spre joi, cu utilajele proprii, pentru deszăpezirea mai multor tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Sibiu, Braşov şi Harghita, pe Transfăgărăşan acţiunea de curăţare a zăpezii continuând şi în cursul dimineţii de joi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DRDP Braşov, Robert Elekes, în urma ninsorilor care au început să cadă, de miercuri, la ora 17,00 şi până joi dimineaţa, la ora 6,00, s-a intervenit cu nouă utilaje şi s-au răspândit 106 tone de sare pe DN 11B, DN 12, DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 13B, DN 13C, DN 15 în judeţul Harghita.

De asemenea, s-a intervenit la Predeal, în judeţul Braşov. 

Pe DN 7 C Transfăgărăşan, la Bâlea Lac operaţiunea de deszăpezire continuă joi dimineaţa.

 

Totodată, în urma lapoviţei şi ninsorii căzute în noaptea de miercuri spre joi, un utilaj deszăpezire a intervenit în staţiunea Poiana Braşov, care a împrăştiat circa 5 metri cubi de material antiderapant. Conform reprezentanţilor Primăriei Braşov, în oraş nu a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, ninge pe DN 15B, în apropierea localității Petru Vodă din județul Neamț. Șoferilor le este recomandat să circule cu atenție și să aibă mașinile echipate corespunzător.

„Carosabilul este umed, tratat cu antiderapant de către echipajul DRDP Iași, care acționează preventiv în zonă, cu o autobasculantă dotată cu lamă și răspânditor. Temperatura aerului este de 1 grad, iar la nivel de județ se înregistrează ploi și temperaturi pozitive, cuprinse între 1 și 6 grade”, a transmis DRDP Iași.

UPDATE. Drumarii au început să deszăpezească Transfăgărăşanul, în condițiile în care pe anumite porţiuni ale şoselei zăpada s-a așternut într-un strat consistent.

Pe Transfăgărăşan DN 7C, carosabilul este acoperit cu zăpadă, iar utilajele intervin pentru degajarea drumului. Şoferii pot circula până luni, 4 noiembrie, pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Lac.

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, circulaţia pe Transfăgărăşan se închide începând de luni, de la Piscu Negru până la Cabana Bâlea Cascadă.

ANM: Vreme rece şi ninsori şi ploi până vineri

ANM anunța că vremea devine deosebit de rece, la început în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului, apoi în toată țara. Meteorologii anunțau, de asemenea, precipitații în majoritatea regiunilor.

PROGNOZA METEO VINERI: Vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar se va menține rece pentru această dată în special dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări în majoritatea regiunilor mai ales în timpul zilei. Cu totul izolat și trecător vor mai fi posibile precipitații slabe – mixte în zona montană și sub formă de ploaie în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului, pe litoral și în zona montană înaltă. Temperaturile maxime, în creștere față de intervalul precedent vor fi cuprinse între 6 și 12 grade, iar cele minime se vor situa între -3 și 5 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei. Izolat se va semnala ceață.

LA BUCUREŞTI: Cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi în timpul zilei, când trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 9 grade, iar cea minimă va fi de 1…2 grade, mai coborâtă în zona preorășenească.