Ninsoare istorică: Ierusalimul, lovit de o furtună de zăpadă. FOTO şi VIDEO

Ierusalimul, situat pe coline, era paralizat vineri de o furtună de zăpadă "istorică", primarul oraşului făcând apel la armată pentru a veni în ajutor persoanelor aflate în maşinile blocate.

13 dec. 2013, 13:08

„Luptăm împotriva unei furtuni de o putere neobişnuită”, a declarat într-un comunicat primarul Nir Barkat, în timp ce stratul de zăpadă din Oraşul Sfânt a atins 37 de centimetri sau chiar mai mult în zone periferice.

„Este un nivel istoric”, a anunţat meteorologul Sharon Wexler pentru postul public de radio.

Aceste condiţii meteorologice foarte neobişnuite l-au forţat pe secretarul de Stat american John Kerry, aflat pentru a noua oară de la începutul lunii martie în misiune de pace în regiune, să modifice de mai multe ori programul vizitei sale.

El ar urma, în cursul după-amiezii, să plece direct spre Asia, fără ca avionul său să facă escală în Iordania, aşa cum era prevăzut, după întrevederea de la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Temperaturile vor atinge maxim 2 grade Celsius vineri şi vor scădea în timpul nopţii, iar zăpada, care a început să cadă joi, va dura până sâmbătă.

Şcolile erau închise vineri pentru a doua zi consecutiv, iar majoritatea locuitorilor au respectat recomandările autorităţilor de a rămâne acasă.

Autorităţile municipalitate din Ierusalim au anunţat că 450 de şoferi, blocaţi de intemperii, au fost adăpostiţi în Centrul internaţional de conferinţe al oraşului.

Majoritatea străzilor din Oraşul Sfânt, situat la 795 de metri altitudine, au fost închise, iar poliţia i-a îndemnat pe proprietarii de vehicule să nu îşi asume riscul să circule, deoarece drumurile sunt impracticabile.

„Vom putea să începem curăţarea drumurilor doar după ce se va linişti furtuna”, a anunţat Barkat. „Pentru moment, utilizăm toate mijloacele pentru a-i salva pe cei care sunt prinşi în furtună”, a adăugat el.

Cotidianul Jerusalem Post a anunţat că, până vineri, poliţia a fost solicitată să vină în ajutorul a aproximativ 1.400 de persoane în oraş şi pe drumurile către acesta.

Oraşele palestiniene Ramallah şi Betleem, situate în apropiere de Ierusalim, sunt, de asemenea, acoperite de zăpadă, iar zone situate la altitudine mai joasă au fost afectate de ploi torenţiale.

La Gaza, un oraş suprapopulat afectat zilnic de întreruperi a energiei electrice, zeci de mii de familii au fost evacuate, vineri dimineaţă, din case lor inundate.

Într-un comunicat publicat joi, mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a anunţat „anularea tuturor marşurilor şi sărbătorilor populare care erau prevăzute (în această zi) pentru aniversarea fondării sale” şi a făcut apel către membrii săi şi către toţi locuitorii acestui teritoriu să vină în ajutorul persoanelor afectate de intemperii.