Ninsoarea şi viscolul au făcut PRĂPĂD:Zeci de localităţi, izolate şi mai multe drumuri sunt blocate de troiene

Sute de locuinţe au fost deszăpezite de jandarmi, pompieri, militari şi poliţişti. Guvernul va aproba, miercuri, acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă pentru persoanele afectate de zăpadă din judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Vaslui şi Vrancea.

29 ian. 2014, 10:23
Ninsoarea şi viscolul au făcut PRĂPĂD:Zeci de localităţi, izolate şi mai multe drumuri sunt blocate de troiene

UPDATE: Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au informat miercuri că patru autovehicule 4×4 ale unui club off-road fac curse pe drumurile din judeţul Constanţa pentru a sprijini autorităţile în vederea recuperării persoanelor blocate în trafic.

Totodată, poliţiştii rutieri însoţesc în mod organizat autovehiculele care trebuie să se deplaseze din municipiul Constanţa către localităţile limitrofe – Eforie Nord, Murfatlar şi Ovidiu, după ce mai multe persoane, în general care fac naveta de la locurile de muncă către case, nu s-au mai putut deplasa pentru că drumurile sunt închise.

Din cauza condiţiilor meteo dificile, miercuri seară mai multe localităţi au rămas fără electricitate şi apă potabilă, acestea fiind Ostrov (satele Bugeag, Gârliţa, Galiţa, Esechioi), Lipniţa (satele Gorun şi Carvăn), Oltina (satul Răzoare) şi 23 August (satul Moşneni).

În localitatea Adamclisi, autorităţile au cazat opt persoane blocate în trafic.

De asemenea, lucrătorii din schimburile doi şi trei de la combinatul Petromidia au fost adăpostiţi în combinat şi într-o unitate hotelieră din Năvodari.

Având în vedere codul roşu existent la nivelul judeţului Constanţa, începând cu ora 17.00 toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale au fost închise traficului rutier.


UPDATE: Comuna Roşiori, din judeţul Brăila, izolată din cauza zăpezii, a rămas fără alimentare cu apă. Mai mult, numărul localităţilor izolate din judeţul Brăila s-a dublat, în câteva ore ajungând la 28, după instalarea codului roşu de viscol şi ninsoare în judeţ.

UPDATE: Un bărbat din localitatea suceveană Boroaia a fost găsit miercuri mort pe câmp, acesta fiind primul deces din cauza gerului înregistrat în judeţ în acest sezon rece.

Potrivit IPJ Suceava, este vorba despre Grigore B., de 52 de ani, găsit înghetat pe un câmp la ieşirea din Boroaia spre judeţul Iaşi, în apropiere de DN 15.

Bărbatul a fost găsit de sora lui care îl căuta de câteva ore. Femeia a sunat la ”112”, iar la faţa locului au ajuns cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanta. Potrivit medicilor, bărbatul era îngheţat şi decedat de câteva ore. Corpul acestuia a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni, unde se va efectua necropsia.

Poliţiştii fac cercetări în acest caz pentru a stabili în ce împrejurări a ajuns bărbatul pe acel câmp.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a murit şi în localitatea băcăuană Ocheni, comuna Huruieşti, a fost găsit, miercuri, mort de frig în casa sa.

,,Rusu Neculai suferea de epilepsie şi locuia singur. Nu a fost niciodată căsătorit, iar părinţii săi sunt decedaţi demult. El a mai ajuns în spital din cauza frigului, fiindu-i amputate câteva degete’, a declarat Ioan Zăbrăuţanu, primarul comunei Huruieşti.

Potrivit acestuia, tânarul ,,nu beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu’ deoarece ‘se deplasa, putea să muncească şi să se îngrijească singur’.

UPDATE: Un copil în vârstă de patru ani de zile cu arsuri la membrele inferioare, o femeia însărcinată care trebuia să ajungă la spital şi un bărbat în vârstă de 75 de ani din judeţul Giurgiu au fost salvaţi miercuri, în situaţie de cod portocaliu pentru judeţul Giurgiu, de echipajele ISU şi ale Serviciului de Ambulanţă.

‘De la instituirea codului portocaliu de miercuri, din Dispeceratul integrat au fost coordonate echipajele ISU şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Giurgiu în 51 de cazuri, cele mai deosebite fiind cazul unui copil în vârstă de patru ani de zile care fusese opărit cu apă fiartă şi prezenta arsuri la membrele inferioare, acesta fiind preluat de SMURD Colibaşi şi transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din municipiul Bucureşi şi al unei femei însărcinate domiciliată comuna Prundu care a fost transportată de echipajul SAJ la Spitalul de Urgenţă Judeţean Giurgiu’, a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Gabriela Olexiuc.

Echipajele ISU au mai intervenit şi în salvarea unui pacient în vârstă de 75 de ani cu traumatism şi fractură din comuna Comana, către care s-a deplasat autospeciala ISU Giurgiu dislocată din comuna Călugăreni, bărbatul putând fi preluat de un echipaj de Ambulanţă în comuna Adunaţii Copăceni.


UPDATE: Peste 9.000 de oameni au rămas izolaţi în Prahova din cauza vremii. Patru comune din judeţ sunt izolate, miercuri, din cauza viscolului, mai multe drumuri judeţene fiind închise, în timp ce pe alte artere care traversează judeţul se circulă în condiţii foarte dificile.

Potrivit Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, sunt izolate din punctul de vedere al accesului rutier localităţile Boldeşti-Grădiştea, Sălciile, Fulga şi parţial Baba Ana, aici locuind aproximativ 9.100 de cetăţeni.

Circulaţia rutieră a fost închisă pe patru drumuri judeţene, respectiv DJ 100C Mizil – Fulga – Sălciile, DJ 102D Mizil – Baba Ana – Grădiştea – Sălciile, DJ 102H Mizil – Baba Ana – Amaru şi DJ 100G (DN 1A – DJ 102), în timp ce pe DJ 102N (DN 1B – Colceag – DN 1D şi DN1B – Ceptura), DJ 149 Fântânele – Conduratu, DJ 100H – Mizil – Gura vadului – Jugureni şi DJ 102R Gura Vadului – Călugăreni se circulă în condiţii foarte dificile.

De asemenea, sunt închise autostrada A3 şi DN 1D Albeşti-Ciorani, iar pe DN 1B, între limita judeţului Prahova şi Buzău a fost impusă restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone.

Autorităţile prahovene intervin cu o autoşenilată în cazul unui bărbat de 68 de ani din comuna Săhăteni (Buzău) care suferă de insuficienţă cardică. Un număr de 11.860 consumatori din Comarnic, Brebu, Poiana Câmpina, Cornu, Breaza, Şotriile, Valea Doftanei şi Talea nu sunt alimentaţi cu energie electrică, pe teren intervenindu-se cu 20 de echipe pentru remedierea problemelor.

 

UPDATE: Şase localităţi din Argeş au rămas fără electricitate, peste 1.600 de consumatori casnici fiind afectaţi, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

În mediul urban, avarii au fost sesizate la Piteşti şi Câmpulung Muscel, fiind afectaţi în total peste 300 de abonaţi.

Întreruperi ale alimentării cu electricitate se mai înregistrează în comunele Sălătrucu, Şuici, Brăduleţ şi Schitu Goleşti, toate din zona de nord a judeţului. În cele patru localităţi au fost avariate în total 30 de puncte de transformare, fiind afectate între 200 şi 400 de gospodării din mai multe sate.

Pentru remedierea avariilor la reţelele electrice intervin în teren mai multe echipe ale societăţii furnizoare.

 

Peste 200 de locuinţe din Buzău, Vrancea şi Brăila au fost deszăpezite de jandarmi, pompieri, militari şi poliţişti, în unele localităţi din judeţul Buzău fiind distribuite medicamente, apă şi alimente, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

CITEŞTE ŞI: Ninsorile şi viscolul s-au întors în forţă. COD PORTOCALIU în 14 judeţe, autorităţile sunt în alertă

În judeţul Buzău, jandarmii duc, miercuri dimineaţă, în localitatea Odăile, medicamente, alimente şi pături.

Clipe dramatice pentru un copil şi două femei din localitatea Ruşeţu, judeţul Buzău, aflat sub cod roşu de viscol. Cei trei au fost salvaţi după mai multe ore de o ambulanţă care a ajuns la ei după ce a întâmpinat probleme pe drum.

Peste 40 de jandarmi, 16 pompieri şi 59 de militari au acţionat, marţi, cu camioane, şenilate şi ATV-uri, pentru deblocarea căilor de acces în localitatea Vadu Paşii. În urma intervenţiei au fost deszăpezite 73 de locuinţe (111 persoane), şcoala generală şi grădiniţa din Vadu Paşii, şcoala generală şi grădiniţa din Scurteşti, şcoala generală şi biserica Ciocârlia, dispensarele din Vadu Paşii şi Scurteşti. Au fost degajate drumurile din aceste localităţi, inclusiv în zone în care stratul de zăpadă măsura între 1,5 şi trei metri.

De asemenea, angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Jandarmeriei Române, împreună cu echipe de intervenţie ale Ministerului Apărării Naţionale, au acţionat în localităţile Glodeanu Siliştea, Râmnicelu şi Puiceşti, pentru deblocarea căilor de acces şi a gospodăriilor. Angajaţii MAI au intervenit pentru deszăpezirea unei şcoli şi a 42 de locuinţe (84 persoane) din localităţile Cârligu Mare, Cârligu Mic şi Văcăreasca.

Pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au deszăpezit 17 locuinţe (28 persoane) din localităţile Râmnicelu şi Puieşti, precum şi Azilul de Bătâni şi Centrul de Recuperare din Râmnicu Sărat.

În cadrul unei misiuni de salvare, pompierii buzoieni au apelat la o autospecială de transport victime multiple aparţinând ISU Mureş, pentru a transporta, de la Buzău către Bucureşti, patru pacienţi ce necesitau asistenţă medicală de specialitate.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, pus la dispoziţia MApN, a transportat, marţi, personal medical, jandarmi şi militari în localitatea Vâlcelele. Elicopterul a fost folosit şi pentru transportarea a 700 de kilograme de alimente pentru locuitorii aflaţi în dificultate din localităţile Moşeşti, Vâlcelele şi Amara. Alimente de primă necesitate au fost distribuite şi în localităţile Robeasca şi Balta Albă. De asemenea, jandarmii buzoieni au distribuit medicamente, apă şi alimente populaţiei din localităţile Stănila şi Nehoiu.

Un detaşament format din 12 jandarmi a intervenit în localitatea Valea Râmnicului pentru deblocarea căilor de acces şi deszăpezirea a 15 locuinţe (15 persoane), a bisericii, farmaciei şi dispensarului din localitate.

Jandarmii buzoieni au acţionat cu ajutorul unei autospeciale în comuna Poşta Câlnău, pentru salvarea unei persoane ce necesita îngrijiri medicale de specialitate şi pentru deszăpezirea a 10 locuinţe.

Pe drumurile naţionale din judeţul Buzău închise sau pe cele cu restricţii de circulaţie au fost filtre ale Poliţiei Rutiere.

Sate izolate din cauza ninsorilor şi în Prahova. 6.000 de oameni sunt rupţi de restul lumii din cauza viscolului puternic. Tot ce deszăpezesc drumarii este acoperit la loc în câteva minute.

În judeţul Vrancea, echipaje de salvatori de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat, marţi, în comuna Măicăneşti, ajutând la deszăpezirea gospodăriilor, în special către sursele de apă şi locurile în care erau depozitate lemnele.

În judeţul Brăila, miercuri, începând de la ora 8.00, în localitatea Gemenele acţionează 20 de jandarmi pentru deszăpezirea comunei, ajutarea persoanelor vârstnice şi a celor aflate în dificultate.

Tot în Brăila, o ambulanţă SMURD încearcă să ajungă la un pacient din localitatea Vişani, iar militarii lucrează pentru a permite salvării să poată înainta.

Situaţia este dramatică şi în comuna Galbenu. Autorităţile au rămas fără motorină, iar singura volă li s-a defectat. Asta în timp ce nămeții sunt cât casa, ninge și viscolește în continuare. „Situaţia este critică, ca de altfel în tot judeţul Brăila. Rezerva de motorină am avut-o, 1.200 de litri, dar zilele astea s-a terminat”, a declarat primarul din comuna Galbenu, Nicolae Ganea. Din fericire, localitatea a fost aprovizionată cu alimente, iar urgenţele medicale au fost soluţionate din timp.

Aproape 300 de poliţişti au acţionat marţi pentru fluidizarea traficului, siguranţa rutieră şi informarea şoferilor cu privire la condiţiile de trafic din judeţ.

Totodată, 40 de jandarmi brăileni au participat la acţiuni de deszăpezire a căilor de acces şi a locuinţelor, în localităţile Cazasu şi Tudor Vladimirescu.

Angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit, marţi, la deszăpezirile din localităţile Tichileşti, Movila Miresii şi Gropeni.

Un elicopter SMURD a intervenit în localitatea Racoviţă pentru transportul unei gravide, aceasta fiind dusă în Portul Militar Brăila, de unde a fost preluată de o ambulanţă a serviciului judeţean.

Totodată, un elicopter de capacitate mare de tip MI-17 a executat misiuni de salvare în localitatea Bordei Verde, de unde a preluat un bărbat cu hemoragie digestivă şi unul cu varice esofagiene. Aeronava a transportat apoi, din localitatea Vişani, o gravidă de 17 ani, un bărbat cu afecţiuni cardiace şi un altul cu enterocolită. Aceştia au fost preluaţi din Portul Militar Brăila de două ambulanţe, fiind transportaţi la unităţi medicale.

Elicopterul SMURD a mai efectuat, marţi, un zbor către localitatea Racoviţă, de unde a preluat şi transportat două persoane de 80 şi, respectiv, 87 de ani, ambele cu afecţiuni grave, ce necesitau de urgenţă intervenţii medicale. Pacienţii au fost transportaţi către Spitalul Judeţean Buzău.

Locuitorii a şapte comune din Galaţi, în continuare izolaţi din cauza ninsorilor

Trei localităţi din judeţul Galaţi sunt încă izolate, miercuri, din cauza ninsorilor, un drum naţional – DN 24 D – şi două drumuri judeţene fiind blocate, în timp ce în judeţul Brăila sunt izolate 15 sate din şapte comune, fiind închise sau cu trafic restricţionat 24 de drumuri judeţene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă, în judeţ sunt încă izolate, din cauza ninsorilor, localităţile Griviţa, Scânteieşti şi cătunul Lupele, care au în total aproximativ 4.200 de locuitori.

De asemenea, sunt închise din cauza zăpezii Drumul Naţional 24D, între localităţile Bălăbăneşti şi Cuca şi drumurile judeţene DJ 252H Tecuci – Furceni şi DJ 255 pe sectorul Cuca – Rediu.

Reprezentanţii ISU Galaţi spun că în ultimele 24 de ore a fost nevoie de intervenţie medicală de urgenţă în cazul a 20 de persoane aflate în zonele în care a nins abundent, iar zăpada a fost viscolită.

CITEŞTE ŞI: România, îngropată în nămeţi: TRAFICUL rutier, ÎNCHIS pe A2, A3 şi pe mai multe drumuri naţionale