Ninsori şi viscol, COD ROŞU în Europa. Este prăpăd în Marea Britanie, Franţa şi Ungaria

Este iarnă în toată regula şi în afara graniţei. În Ungaria este cod roşu de ninsori şi viscol puternic. Turnul Eiffel a fost închis duminică dimineaţă din cauza zăpezii şi a gerului. Căderi masive de zăpadă sunt şi în Marea Britanie, unde meciuri de fotbal şi de rugby, precum şi două curse de cai au fost amânate din cauza vremii. 

18 mart. 2018, 11:46
Ninsori şi viscol, COD ROŞU în Europa. Este prăpăd în Marea Britanie, Franţa şi Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ungaria că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, a fost emis cod roşu de ninsori şi viscol puternic, în perioada 18-19 martie 2018, pentru regiunile din est şi nord -est (judeţele Borsod-Abauj-Zemplen, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Heves). În aceste regiuni, vântul va sufla cu viteza de 70 km/h.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Budapesta: +36 1 384 7689, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Ungaria: +36 305 356 912.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://budapesta.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

  • Turnul Eiffel a fost închis duminică din cauza zăpezii

Turnul Eiffel a fost închis duminică dimineaţă din cauza zăpezii şi a gerului, monumentul parizian urmând să fie redeschis după-amiază, potrivit societăţii care îl administrează, citată de AFP.

„Din cauza zăpezii şi a temperaturilor negative de peste noapte, deschiderea Turnului Eiffel va fi întârziată”, se arată într-un mesaj pe contul de Twitter al societăţii.

Turnul Eiffel a fost închis vizitatorilor în februarie în mai multe perioade, din cauza gheţii care a făcut ca platformele şi scările să fie de impracticabile.

Monumentul a primit în 2017 peste 6 milioane de vizitatori.

  • Competiţii în Marea Britanie, amânate din cauza zăpezii

Meciuri de fotbal şi de rugby, precum şi două curse de cai, programate duminică, au fost au fost amânate din cauza căderilor masive de zăpadă din Marea Britanie, informează BBC.

Meciul Deby County – Cardiff City din etapa a XXXVIII-a a ligii a doua engleze ca fi reprogramat din cauza vremii nefavorabile. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul a două sferturi de finală ale Cupei Angliei la fotbal feminin.

De asemenea, finala Cupei Anglo-galeze de rugby, între Bath şi Exter Chiefs, nu va avea loc duminică.

  • Mai multe regiuni din Croaţia, puternic afectate de inundaţii
Guvernul Croaţiei a declarat, duminică, stare de urgenţă în regiunea Valea Kosinj din cauza inundaţiilor puternice care au afectat zona, iar zeci de localităţi au rămas fără curent electric, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
 
În urma temperaturilor ridicate care au provocat topirea rapidă a zăpezii, râul Lika a inundat o bună parte din regiunea Kosinj, lăsând zeci de localităţi fără curent electric şi câteva sute de persoane izolate.

Mihael Kurtes, reprezentant al municipalităţii Perusic, a precizat că nivelul apei creşte cu cinci centimetri pe oră.

Potrivit autorităţilor, inundaţiile ar putea afecta şi oraşele Karlovac, Jasenovac şi Hrvatska Kostajnica.

Şi în Muntenegru au fost emise mai multe avertizări de inundaţii.