Ninsori, viscol, ploi şi frig în România. Copaci şi stâlpi de electricitate doborâţi de vânt, drumuri blocate în ultimele ore

Ploaia, ninsorile și vântul fac ravagii în mai multe județe din țară. Zeci de copaci, dar și stâlpi de electricitate au fost doborâți de furtuna violentă, iar mai multe drumuri au fost blocate. În zonele montane sunt ninsori, viscol și frig de crapă pietrele. În Constanța, un copil de 2 ani a rămas prins în mașina strivită de un copac. În mai multe zone din țară este cod galben de vreme severă, iar vântul bate la rafală chiar și cu 90 de km la oră. Pe drumurile de munte s-a așternut deja un strat de zăpadă de câțiva centimetri, iar drumarii intervin cu mai multe autospeciale de deszăpezire. Din cauza vântului, temperaturile resimțite au ajuns la -8 grade, anunţă ANM. Episodul de vreme severă a dus și la accidente cumplite pe mai multe șosele ale țării, iar autoritățile sunt în alertă maximă.

22 nov. 2019, 05:44
Ninsori, viscol, ploi şi frig în România. Copaci şi stâlpi de electricitate doborâţi de vânt, drumuri blocate în ultimele ore

Vântul suflă cu putere în mai multe localități din județul Teleorman. Mai mulți copaci au căzut peste linii de curent electric în Alexandria. Rafalele au rupt și cabluri electrice care au căzut pe gardul școlii și pe un autoturism din localitatea Măgura. Pomperii au fost solicitați să intervină în câteva localități ca să îndepărteze mai mulți arbori doborâți de furtună, care blocau circulația.

Vreamea rea a provocat dezastru și în Vâlcea. Pe lângă copacii căzuți pe șosele, vântul puternic a doborât și un stâlp care a blocat un drum dintr-o localitate.

Traficul rutier pe Drumul Naţional 7 a fost blocat vineri dimineaţa, în localitatea Călimăneşti, din cauza unor copaci care au căzut pe carosabil, la kilometrul 193, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea. Circulaţia a fost deviată pe centura ocolitoare a staţiunii – DN 7 CC, până când lucrătorii de la Primăria Călimăneşti vor curăţa zona.

A nins la Rânca, dar şi în staţiunile de pe Valea Prahovei. În zona de munte din județul Gorj este iarnă în toată regula. A nins, iar stratul de zăpadă măsoară deja câțiva centimetri. Drumarii au ieșit pe străzi cu utilajele de desăpezire.

Cel mai mare strat de zăpadă din ţară, de 22 de centimetri, a fost măsurat vineri dimineaţa, la staţia meteo de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, potrivit hărţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), privind grosimea stratului de zăpadă.

La Constanța, un copil de doi ani a rămas prins în mașina strivită de un copac doborât de furtună. Vântul care bate în rafale chiar și cu 90 de km pe oră a doborât zeci de arbori si stâlpi de electricitate, iar mai multe drumuri au fost blocate.

De asemenea, din cauza vântului, au fost oprite manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea, Mangalia şi Midia.

 

Meteorologii ANM au emis avertizare cod galben de vreme severă imediată și în maa multe judeţe din Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Vântul atinge la rafală până la 75 de km pe oră.

Conform unei informări ANM, vineri (22 noiembrie) și sâmbătă (23 noiembrie) în jumătatea estică a României se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei. 

În zona montană, mai ales la altitudini de peste 1500 m, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Precipitații mixte ce pot determina depuneri de polei, se vor semnala și în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei și în dealurile Munteniei.
La munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 70…80 km/h, spulberând trecător zăpada. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi și în zonele mai joase de relief.