Ninge abundent în Europa. O persoană a murit şi sute de mii de locuinţe au rămas fără electricitate FOTO

Ninsorile abundente, înregistrate în Franţa şi în alte ţări din Europa s-au soldat cu victime şi au lăsat 300.000 de locuinţe fără energie electrică vineri dimineaţă, în principal în departamentele din sud-estul ţării, informează AFP.

15 nov. 2019, 09:39

Un şofer în vârstă de 63 de ani a murit joi seară în Franţa  localitatea Roche, la sud-est de Lyon, după căderea unui copac, a informat prefectura.

Sexagenarul încerca să înlăture un copac prăbuşit din cauza zăpezii, împreună cu alte persoane, când al doilea copac a căzut asupra lor. Un alt bărbat, în vârstă de 27 de ani, a fost rănit.

Zăpada a provocat întreruperi de curent, funcţionarea a două linii de înaltă tensiune fiind întreruptă joi seara.

300.000 de case fără electricitate

Este extrem de multă zăpadă. Condiţiile din timpul nopţii au fost dificile şi este greu să precizăm pe moment data restabilirii acestora”, a declarat Robin Devogelaere, director de comunicare la Enedis, gestionarul reţelei de distribuţie a energiei electrice.

„Este o situaţie excepţională, deoarece zăpada este extrem de concentrată pe aceeaşi zonă. Acesta este motivul pentru care avem pagube semnificative la liniile electrice. Sunt copaci căzuţi, ramuri îngreunate de zăpadă care îngheaţă şi provoacă scurtcircuite şi fenomenul de zăpadă lipicioasă care se aglomerează pe cablurile electrice „, a adăugat el.

Ninsorile au provocat haos în transportul din zonă blocând parţial traficul feroviar la Grenoble. Circulaţia camioanelor a fost temporar interzisă pe toate autostrăzile din regiunea Lyon şi pe mai multe drumuri departamentale.

Iarna își intră în drepturi şi  în Europa.

Sudul Poloniei a fost acoperit de un strat destul de consistent de zăpadă, primul din acest sezon.

Aşa cum se întâmplă de atâtea ori şi în alte ţări, autorităţile, dar şi şoferii, au fost surprinşi de prima ninsoare serioasă.

Pe şosele s-au format cozi imense, iar maşinile care nu erau echipate cu cauciucuri de iarnă au avut mari probleme cu direcţia.  În munţi, localnicii au fost nevoiţi să dea la lopată pentru a ieşi din case.

A mai nins de asemenea şi în Franţa, dar şi în nordul Spaniei.