Niţu: Nu văd niciun impediment să cerem UN NOU VOT în Parlament pentru URMĂRIREA PENALĂ a unor foşti miniştri

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi, referitor la reluarea cererilor respinse de ridicare a imunităţii, că nu vede niciun impediment legal pentru care să nu se poată solicita o reanalizare a situaţiei de către Parlament.

20 nov. 2014, 14:25
Niţu: Nu văd niciun impediment să cerem UN NOU VOT în Parlament pentru URMĂRIREA PENALĂ a unor foşti miniştri

‘Deşi nu îmi aduc aminte acum, în clipa de faţă, să fi existat un precedent de acest fel, nu văd acum niciun impediment, pentru că orice anchetă penală are o dinamică a ei. Dacă la un anumit moment s-a apreciat că nu se dă un vot, nimic nu ne împiedică să se reaprecieze ulterior şi să fie dat alt vot. Nu văd niciun impediment legal în acest moment’, a afirmat Niţu la plecarea de la CSM, scrie Agerpres.

Întrebat dacă poate cere chiar şi vineri ridicarea imunităţii în cazul unor foşti miniştri, şeful Ministerului Public a răspuns: ‘Acum, când dumneavoastră îmi ridicaţi această problemă, nu vad niciun impediment legal pentru care să nu putem solicita o reanalizare a situaţiei de către Parlament’.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, i-a cerut joi preşedintelui ales, Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, reluarea cererilor respinse de ridicare a imunităţii în cazul unor parlamentari şi foşti miniştri.

Un membru CSM îi cere lui Iohannis să facă demersuri pentru ridicarea altor IMUNITĂŢI. Cine e pe listă
 

Dumbravă susţine că în ultimele zile se observă un rol constructiv, fără precedent al Parlamentului, de a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională, fiind votate toate cererile de ridicare a imunităţii unor parlamentari.

‘E un lucru îmbucurător şi dătător de speranţă că puterile statului îşi dau seama de separaţia necesară a funcţiilor pentru prezervarea statului de drept. (…) Există cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie’, susţine judecătorul în document.