Nivel de RADIAŢII ridicat pe Litoral HARTĂ INDICE UV

ANM anunţă că indicele UV este 8 pe o bună parte din litoralul românesc (vezi hartă ataşată).
Alina Costache
08 iul. 2014, 12:24
Nivel de RADIAŢII ridicat pe Litoral HARTĂ INDICE UV

Ce este Indicele UV

Pentru a descrie gradul de risc pe care îl prezintă radiaţia UV în anumite condiţii geografice şi meteorologice a fost introdus indicele UV – parametru care indică efectul pe care îl are expunerea la radiaţia UV a organismului uman. Iniţial Indicele UV a fost formulat independent în mai multe ţări şi utilizat în programe de informare publică cu privire la radiaţiile UV. Definiţia sa a fost mai tîrziu standardizată şi publicată ca o recomandare comună de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Comisia Internaţională cu privire la Radiaţiile Non-Ionizante (CIRNI). Scopul introducerii la nivel global al acestui parametru a fost de a contribui la ridicarea gradului de conştientizare a populaţiei faţă de riscul de expunere la soare şi metodele de protecţie recomandate.

Indicele UV este prezentat sub forma unei scări cu valori între 1 şi 11+, care descrie nivelul radiaţiei UV care ajunge la sol într-un anumit moment şi este un indicator al riscurilor potenţiale pentru sănătate.

 

Nivelul radiaţiei UV şi protecţia recomandată 

Câtă protecţie îţi oferă cremele

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează dailymail.co.uk..

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii.

În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

„Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea”, a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a „genei protectoare” din piele (care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete, UV).

„Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni. Foarte important, acest studiu demonstrează că cremele SPF nu oferă o protecţie completă împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete”, a spus autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.

„Această cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic”, a adăugat Richard Marais.

Potrivit profesorului Marais, descoperirea crucială constă în impactul pe care îl au razele UV asupra genei P53, care protejează genomul. De obicei, când organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activează eliberarea proteinei care protejează împotriva razelor ultraviolete.

„Însă radiaţiile solare inhibă gena protectoare, ţintind chiar structura care apără pielea, iar crema SPF nu poate asigura protecţie împotriva acestui proces”, a precizat Marais.

Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului.

„Prima linie de apărare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei pălării de soare, a unui tricou şi a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de apărare este folosirea unei creme de protecţie solară”, a spus Chris Flower, director al Asociaţiei producătorilor de produse cosmetice şi de parfumuri din Marea Britanie.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Țara puternic dezvoltată care are prețurile mai mici ca-n România. Aici e bine să te muți și să ai o viață frumoasă și liniștită, doar salariul minim e 2.200 de euro
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump, așa cum nimeni nu l-a mai văzut. Imginea face ocolul Pământului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mai scump ca în Hawaii! Cât costă o noapte de cazare în hotelul Andreei Bănică din Eforie Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare