Nivel de RADIAŢII ridicat pe Litoral HARTĂ INDICE UV

Publicat: Marţi, 08 Iulie 2014 15:24 // Actualizat: Marţi, 08 Iulie 2014 15:24 // Sursa: romaniatv.net

ANM anunţă că indicele UV este 8 pe o bună parte din litoralul românesc (vezi hartă ataşată).

Ce este Indicele UV

Pentru a descrie gradul de risc pe care îl prezintă radiaţia UV în anumite condiţii geografice şi meteorologice a fost introdus indicele UV – parametru care indică efectul pe care îl are expunerea la radiaţia UV a organismului uman. Iniţial Indicele UV a fost formulat independent în mai multe ţări şi utilizat în programe de informare publică cu privire la radiaţiile UV. Definiţia sa a fost mai tîrziu standardizată şi publicată ca o recomandare comună de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Comisia Internaţională cu privire la Radiaţiile Non-Ionizante (CIRNI). Scopul introducerii la nivel global al acestui parametru a fost de a contribui la ridicarea gradului de conştientizare a populaţiei faţă de riscul de expunere la soare şi metodele de protecţie recomandate.

Indicele UV este prezentat sub forma unei scări cu valori între 1 şi 11+, care descrie nivelul radiaţiei UV care ajunge la sol într-un anumit moment şi este un indicator al riscurilor potenţiale pentru sănătate.

 

Nivelul radiaţiei UV şi protecţia recomandată 

Câtă protecţie îţi oferă cremele

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează dailymail.co.uk..

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii.

În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

"Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea", a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a "genei protectoare" din piele (care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete, UV).

"Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni. Foarte important, acest studiu demonstrează că cremele SPF nu oferă o protecţie completă împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete", a spus autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.

"Această cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic", a adăugat Richard Marais.

Potrivit profesorului Marais, descoperirea crucială constă în impactul pe care îl au razele UV asupra genei P53, care protejează genomul. De obicei, când organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activează eliberarea proteinei care protejează împotriva razelor ultraviolete.

"Însă radiaţiile solare inhibă gena protectoare, ţintind chiar structura care apără pielea, iar crema SPF nu poate asigura protecţie împotriva acestui proces", a precizat Marais.

Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului.

"Prima linie de apărare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei pălării de soare, a unui tricou şi a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de apărare este folosirea unei creme de protecţie solară", a spus Chris Flower, director al Asociaţiei producătorilor de produse cosmetice şi de parfumuri din Marea Britanie.

 
loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bronzat creme protectie solara harta UV indice UV litoral radiaţii ultraviolete UV
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit virală pe internet astăzi. Ce i-a cerut elevul învățătoarei a lăsat-o fără cuvinte
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit...
09 iul 12:00
...anunţă că indicele UV este 8 pe o bună parte din litoralul românesc (vezi hartă ataşată). Citește mai departe…

...
08 iul 16:06
...ANM anunţă că indicele UV este 8 pe o bună parte din litoralul românesc (vezi hartă ataşată). Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H