Nivelul coplăţii în majoritatea spitalelor din judeţul Maramureş a fost stabilit la 10 lei

Majoritatea unităţilor medicale din judeţul Maramureş au stabilit ca plata la externare să fie în cuantum de 10 lei.

01 apr. 2013, 15:36
Nivelul coplăţii în majoritatea spitalelor din judeţul Maramureş a fost stabilit la 10 lei

Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare va aplica din luna aprilie o taxă de 10 lei, în momentul externării pacienţilor mai puţin a celor care trec prin sistemul de internare în regim de urgenţă.

„Suma stabilită de noi a fost de 10 lei. Fiind un spital de urgenţă, efectele legii îi scutesc pe pacienţii care ajung în spital internaţi în regim de urgenţă, în alte cazuri medicale, pacienţii vor plăti această sumă la părăsirea spitalului”, a declarat, luni, pentru Agerpres, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Sorina Pintea.

Citeşte şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a stabilit valoarea coplăţii. Vezi care este suma

Potrivit estimărilor reprezentaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, lunar, în urma aplicării coplăţii în venitul unităţii ar putea intra suma de 15.000 de lei.

„E un mic pas spre finanţarea unor necesităţi interne, însă modest în comparaţie cu necesarul celei mai importante unităţi medicale judeţene”, a fost de părere Sorina Pintea.

O perioadă îndelungată, administraţia spitalului a aplicat o taxă de un leu rudelor sau aparţinătorilor care îi vizitau pe bolnavii internaţi. Din cauza acestei taxe, bolnavii puteau fi vizitaţi indiferent de oră, iar medicii au solicitat conducerii spitalului să elimine taxa şi să impună un program de vizitare în afara orelor de lucru, în cazul bolnavilor mai puţin suferinzi.

Spitalele orăşeneşti Borşa, TBC – Baia Mare, Vişeu de Sus au stabilit o coplată de 10 lei, iar Spitalul orăşenesc Sighetu Marmaţiei de 5 lei.

Coplata pentru serviciile medicale a intrat luni în vigoare, aceasta fiind cuprinsă între cinci şi zece lei şi percepută la externarea pacientului. Copiii, gravidele, lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei sunt scutiţi de la plată.

Citeşte şi COPLATA va fi introdusă de la 1 aprilie. Vezi ce TAXE au stabilit spitalele