Nivelul de poluare este mai ridicat seara în timpul iernii. Ce se întâmplă, de fapt?

Conform experților, iarna nivelul de poluare este mai ridicat pe timp de noapte din cauza unui factor denumit inversiune termică.

10 oct. 2022, 22:46
Nivelul de poluare este mai ridicat seara în timpul iernii. Ce se întâmplă, de fapt?

Cezara Copacianu, communication manager Airly, a explicat de ce iarna avem un nivel de poluare foarte ridicat pe timp de noapte.

„Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt”, a declarat aceasta în timpul unei conferințe.

„În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară. Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii”, a subliniat Copacianu.

Citește și: Cât de grav ne afectează poluarea sănătatea. Se poate ajunge la boli pulmonare sau insuficiență cardiacă

În România, există atât orașe mai puțin poluate, dar și mai poluate, motivele poluării fiind diferite de la un context la altul.

„Constanța și Tulcea, de exemplu, sunt orașe mai puțin poluate datorită poziționării aproape de mare. În București, Ilfov, Iași, Covasna și Dolj sunt niște orașe foarte poluate”, a mai subliniat reprezentanta Airly, conform Hot News.

„Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”.

Citește și: Explicaţia specialiştilor despre poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României