Ucraina: Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească”. Update CNCAN: „Nivel normal în România”

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forţele ruseşti la 24 februarie.

21 mart. 2022, 20:09
Ucraina: Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească”. Update CNCAN: „Nivel normal în România”

Toate instalaţiile nucleare de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există niciun pericol, iar măsurătorile efectuate nu au semnalat depăşiri ale nivelului de radiaţii, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

„Referitor la unele materiale de presă privind declaraţiile companiei ucrainene Energoatom, referitoare la sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere din zona centralei de la Cernobil, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: Nefuncţionarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobil nu reprezintă un motiv de creştere a radioactivităţii mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobil şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean”, se menţionează în comunicat.

CNCAN subliniază că, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Nivelul de radiaţii din jurul centralei de la Cernobîl „riscă să crească”, afirmă compania nucleară din Ucraina. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, deoarece sistemele de monitorizare a radiaţiilor nu funcţionează.

Lovitura decisivă pentru Putin vine de la UE. Ajutor militar de un miliard de euro pentru Ucraina
„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiaţii a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări”, a precizat compania într-o declaraţie preluată de Sky News.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, a fost preluată de forţele ruseşti la 24 februarie.

Klaus Iohannis: „Sunt devastatoare dramele ucrainenilor, NATO trebui să întărească flancul estic”
La doar câteva zile mai târziu, forţele Kremlinului au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia, situată în oraşul Enerhodar din sud-estul ţării, declanşând un incendiu uriaş.

Acţiunea a atras imediat condamnarea liderilor mondiali, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, avertizând că atacul a reflectat o „nouă escaladare periculoasă” a conflictului care ar fi putut duce cu uşurinţă la un dezastru.

Compania nucleară naţională a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că există riscul de creştere a nivelului de radiaţii în jurul centralei atomice dezafectate de la Cernobîl, deoarece sistemul de monitorizare şi cel de stingere a incendiilor de vegetaţie nu funcţionează, transmite Reuters.

Centrala unde s-a produs în 1986 cel mai grav accident nuclear din lume a fost ocupată cu aproape o lună în urmă de forţele ruse, la scurt timp după începutul invaziei în Ucraina.

Energoatom arată că din această cauză nu mai este monitorizat nivelul radiaţiilor pe o rază de 30 de km, aşa-numita zonă de excluziune. „Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiaţii în mediul din zona de excluziune, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări”, a comunicat agenţia.

Conform Energoatom, incendiile sezoniere din păduri, care au loc mai ales primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece pompierii din zonă nu pot interveni.

„Nivelurile de radiaţie în zona de excluziune şi dincolo de aceasta, nu doar în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ”, avertizează specialiştii ucraineni.

În ciuda prezenţei militarilor ruşi, personalul ucrainean de la Cernobîl şi-a continuat lucrul la instalaţiile de deşeuri radioactive, deşi schimbul de ture nu a mai fost posibil şi existau temeri privind epuizarea celor rămaşi la post. Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.