Nivelul de venituri și cheltuieli ale românilor. Pe ce se duc banii românilor. INS: ”Cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 14,6%”

Institutul Naţional de statistică a publicat miercuri, 10 iulie, nivelul de venituri şi cheltuieli ale românilor.Veniturile totale medii lunare pe o persoană s-au cifrat la 3.210 lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 7% faţă de trimestrul precedent, în timp ce cheltuielile au fost de 2.729 de lei, în urcare cu 14%.
Filip Stan
10 iul. 2024, 12:52
Nivelul de venituri și cheltuieli ale românilor. Pe ce se duc banii românilor. INS: ”Cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 14,6%”

Institutul Naţional de statistică a publicat miercuri, 10 iulie, nivelul de venituri şi cheltuieli ale românilor.

Veniturile totale medii lunare pe o persoană s-au cifrat la 3.210 lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 7% faţă de trimestrul precedent, în timp ce cheltuielile au fost de 2.729 de lei, în urcare cu 14%.

Te-ar putea interesa și Nivelul de trai al românilor, tot mai scump. Veniturile cetățenilor nu mai fac față inflației

„Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, în termeni nominali, de 8.049 de lei pe o gospodărie, reprezentând 3210 lei pe o persoană, în creştere cu 7,3% pe o gospodărie, respectiv cu 7,0% pe o persoană, faţă de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,3%, iar cele pe o persoană cu 14,8%. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul I 2024, de 6.843 de lei pe o gospodărie (2.729 lei pe o persoană) şi au reprezentat 85,0% din veniturile totale, în creştere cu 329 de lei pe o gospodărie faţă de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 14,6%, iar cele pe o persoană cu 14,0%”, se arată în comunicatul INS.

Veniturile băneşti medii lunare au fost de 7.473 de lei lunar pe o gospodărie (2.981 de lei pe o persoană), în creştere cu 7,4% faţă de trimestrul IV 2023, iar veniturile în natură de 576 de lei lunar pe o gospodărie (230 de lei pe o persoană), în creştere cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2023.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 5.539 de lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (68,8% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere faţă de trimestrul IV 2023 cu două puncte procentuale).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale, de 1.558 de lei lunar pe o gospodărie (19,3% în trimestrul I 2024, respectiv, 20,4% în trimestrul IV 2023 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7,2% în trimestrul I 2024, respectiv, 7,3% în trimestrul IV 2023), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (1,3% în trimestrul I 2024, respectiv, 1,6% în trimestrul IV 2023) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,9% în trimestrul I 2024, respectiv, 5,7% în trimestrul IV 2023).

Cât despre mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul I 2024 a fost de 8.993 de lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.830 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Cât a cheltuit lunar, în medie, o persoană din mediul urban

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul I 2024, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 75,1%, mai mare cu 17,6 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21,8%, mai mare cu 3,8 puncte procentuale faţă de cea din mediul urban.

Ponderea veniturilor în natură a fost de 12,4% în mediul rural, de trei ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în primele trei luni, de 6.370 de lei pe o gospodărie (2.541 de lei pe o persoană), mai mari cu 4,7% faţă de trimestrul IV 2023.

Potrivit INS, mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. Astfel, în mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7572 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural.

O persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3224 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 37,4% în cheltuielile totale, cu 9,6 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 12,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Citește și Românii care locuiesc la casă nu scapă de cheltuieli. Categoria de locatari care trebuie să plătească o taxă anuală

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.380 de lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%).

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'