Noam Chomsky, despre pandemia de coronavirus: „SUA au fost extrem de slab pregătite”

Statele Unite „aleargă spre prăpastie”, din cauza absenţei unei strategii federale împotriva pandemiei, a lipsei unui sistem de asigurări de sănătate universal şi a dispreţului lor pentru schimbările climatice, susţine filosoful american Noam Chomsky într-un interviu acordat AFP.

25 mai 2020, 15:37
Noam Chomsky, despre pandemia de coronavirus: „SUA au fost extrem de slab pregătite”

Recunoscut pentru poziţiile şi angajamentele sale de stânga, acest influent intelectual în vârstă de 91 de ani, autor a circa 100 de cărţi şi profesor la Universitatea Arizona, este izolat de două luni în locuinţa sa din Tucson, cu soţia sa braziliană, cu câinele şi cu papagalul lor, transmite AFP.

Întrebat despre cum vede situaţia din SUA, ţara cel mai puternic afectată de pandemia de coronavirus, Chomsky a remarcat că „nu există o direcţie coerentă”. „Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii„, a afirmat el pentru AFP.

Citeşte şi Veste bună de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Valul doi de coronavirus e din ce în ce mai puţin probabil

În opinia lui Chomsky, preşedintele Donald Trump „a distrus orice mecanism de prevenire a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi”. „SUA au fost extrem de slab pregătite„, a subliniat el. Societatea americană „este privatizată, foarte bogată, cu mari avantaje (…), dar dominată de interese private. Nu există un sistem de sănătate pentru toţi, absolut crucial astăzi. Este sistemul neoliberal suprem”, a notat Noam Chomsky. „Ne vom reveni după pandemie, cu un preţ ridicat. Dar nu ne vom reveni din topirea calotelor glaciare de la poli şi din creşterea nivelului mărilor şi din alte efecte nocive ale schimbărilor climatice„, a conchis el.