Noi alerte meteo. Vreme caniculară, apoi furtuni puternice. A fost emisă alertă cod portoliu

Canicula îşi va face simţită prezenţa în sudul şi vestul ţării în următoarele ore. De asemenea, instabilitatea atmosferică va fi în creştere.

08 aug. 2022, 10:36
Noi alerte meteo. Vreme caniculară, apoi furtuni puternice. A fost emisă alertă cod portoliu

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorlogie anunţă că valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

 

De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU pentru intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00 de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente.

„În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”, a transmis ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Valul de căldură va persista, astfel că vremea va fi caniculară și cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură – umezelă (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi redusă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.