RTV.net a avertizat! De ce rămân oamenii fără gaz, deşi Guvernul cunoştea situaţia?

Industria a fost tăiată de la gaze ca să se salveze populaţia. Oficialităţi de stat spun, paradoxal, că există gaze pentru toată lumea. Deşi RTV.NET a avertizat, în repetate rânduri, asupra posibilităţii de a apărea o criză a gazului în plină iarnă, autorităţile au susţinut tot timpul că au situaţia sub deplin control.

31 ian. 2012, 14:08
RTV.net a avertizat! De ce rămân oamenii fără gaz, deşi Guvernul cunoştea situaţia?

Gerul şi cantităţile insuficiente de gaze existente în ţară  fac ca presiunea din conducte să fie extrem de scăzută, sub cota de avarie, astfel că românii, cu precădere cei din Sud, riscă să îngheţe în case. Pentru că nu există suficient gaz şi pentru populaţie şi pentru industrie, combinatelor chimice, unul dintre cei mai mari consumatori din ţară, le-a fost sistată alimentarea cu gaze, în mod ilegal, statul urmând a fi dat în judecată de Ioan Niculae, proprietarul a şase astfel de combinate. Chiar şi aşa, sincope în alimentarea cu gaze au apărut, deja, în mai multe localităţi din jurul Bucureştiului şi chiar în Centrul Capitalei. Cum sunt anunţate încă multe zile de ger, sudul ţării poate ajunge să îngheţe la propriu, casele românilor putând fi lipsite de gaze.

În prezent, autorităţile susţin că au situaţia sub control însă chiar deconectarea combinatelor lui Niculae  arată că nu este aşa. „Nu avem nicio problemă cu presiunea gazului. Este mai scăzută dar fără să existe probleme cu aprovizionarea localităţilor„, a spus Dan Bâldea, director exploatare Transgaz, companie care are în subordine Dispeceratul Naţional de Gaze care are rolul de echilibrare a sistemului.

Nu există probleme cu aprovizionarea cu gaze nici pentru populaţie nici pentru industrie. Întreruperile care au apărut sunt doar accidentale„, a spus şi Claudiu Stafie, secretar de stat la Economie, care a mai amintit şi faptul că în aceste zile se înregistrează consumuri istorice.

În ciuda declaraţiilor liniştitoare ale oficialilor de stat, surse guvernamentale au precizat, pentru RTV.NET, că situaţia este critică pentru că nu există suficiente gaze, chiar şi în condiţiile în care importăm masiv, consumul a urcat brusc, cu 20%, iar stocurile interne sunt la niveluri mult sub cele obişnuite. Mai mult, dacă gerul se va prelungi, ar putea apărea probleme inclusiv cu importurile de la ruşi în condiţiile în care Ucraina şi Rusia sunt sub un ger chiar mai mare decât în România. „Dacă mai ţine gerul vreo zece zile  cred că nici ruşii nu ne mai dau, o sa vedeţi multe oraşe care vor îngheţa complet”, a precizat Niculae.

Pentru a se asigura gazele populaţiei, atât Romgaz cât şi Petrom au recurs la importuri de urgenţă deşi nu nu aveau această responsabilitate. Factura este însă piperată. Gazele ruseşti costă, acum, 560 de dolari mia de metri cubi de peste trei ori mai mult decât cele produse local – 160 de dolari mia de metri cubi. Pierderile celor două companii vor trebui să fie acoperite, aşa încât după 1 aprilie am putea asista la o majorare semnificativă a preţului gazelor pentru populaţie.

Această situaţie putea fi evitată dacă distribuitorii mari precum GDF SUEZ şi E.ON şi-ar fi constituit stocurile legale obligatorii şi dacă autorităţile ar fi verificat ca acest lucru chiar să se întâmple.  De la Agenţia de Reglementare în Energie au apărut informaţii că aceştia nu şi-au făcut nici măcar jumătate din stocuri. Distribuitorii au profitat de o lege care crea două coşuri de gaze distincte, unul pentru populaţie şi altul pentru industrie. În cel pentru populaţie intră 92% gaze de producţie internă în timp ce industria are stabilită o cotă de doar 55% producţie internă. Pe distribuitori nu i-a mai interesat să facă, astfel, importuri stocând gaze doar din intern. S-a ajuns acum ca aceste cantităţi să fie insuficiente.

RTV.NET a atras atenţia în mai multe rânduri asupra situaţiei critice  din gaze. Citând surse bine informate din piaţă, am afirmat că situaţia este critică din cauza penuriei de gaze. Deşi distribuitorii sunt responsabili au aprovizionarea cu gaze, totuşi rolul stabilizator al sistemului îl are Transgaz şi Ministerul Economiei care reprezintă statul român.