Noi avertizări cod portocaliu și galben de caniculă în România. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră

Avertizările de caniculă au fost prelungite de meteorologi. Este cod galben și chiar portocaliu de caniculă și disconfort termic. În același timp vom avea parte și de furtuni violente.

22 aug. 2023, 10:13
Noi avertizări cod portocaliu și galben de caniculă în România. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră

Meteorologii au emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de căldură și disconfort termic ridicat pentru ziua de 22 august.

”Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar în zonele de câmpie și local în cele de deal și podiș va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 24 de grade”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emis COD PORTOCALIU de val de căldură în intensificare, caniculă și disconfort termic accentuat pentru județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București.

”În județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități”, a mai transmis ANM.

Canicula va continua și miercuri. Meteorologii au emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de val de căldură și disconfort termic ridicat.

”Valul de căldură va persista în sud-vest, sud și în sud-est, unde va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 23 de grade. Vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată local în jumătatea nordică a teritoriului și pe arii restrânse în rest. Valul de căldură se va intensifica din nou spre sfârșitul săptămânii”, potrivit meteorologilor.

În sudul țării va fi și mai cald. A fost emis COD PORTOCALIU de caniculă și disconfort termic accentuat pentru miercuri în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Ilfov și municipiul București.

”În județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Ilfov și municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități”, a mai anunțat ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Valul de căldură, canicula și disconfortul termic vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul
critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade, iar cele minime de 20…23 de grade. Cerul va
fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales în seara și noaptea zilei de miercuri, când va crește probabilitatea
pentru intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și averse.