Noi avertizări meteo COD GALBEN. Ploi şi vijelii în mai multe judeţe, dar şi temperaturi resimţite de până la 40 de grade

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări meteo cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe judeţe din centrul, nordul şi vestul ţării. De asemenea, a fost emisă o informare meteo de disconfortul termic ridicat şi instabilitate atmosferică valabilă de marţi până joi.

26 aug. 2019, 07:03
Noi avertizări meteo COD GALBEN. Ploi şi vijelii în mai multe judeţe, dar şi temperaturi resimţite de până la 40 de grade

COD GALBEN, interval de valabilitate: 26 august, ora 22 – 27 august, ora 08

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 27, 28 și 29 august
Fenomene vizate: disconfort termic și manifestări de instabilitate atmosferică
În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile vestice, sudice și sud-estice indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade în toate zonele de câmpie și podiș, iar îndeosebi în Oltenia și Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade.

Îndeosebi după-amiaza și seara, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică (averse torențiale, vijelii, descărcări electrice, grindină) pe arii restrânse temporar accentuată, în zonele deluroase și montane și pe spații mai restrânse în restul teritoriului.