Noi cazuri suspecte, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Trei lucrători sanitari au fost internaţi, cu cheaguri de sânge

Trei lucrători din domeniul sănătăţii din Norvegia care au primit recent vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt trataţi în spital pentru formarea de cheaguri de sânge, au declarat sâmbătă autorităţile de la Oslo.

13 mart. 2021, 19:29
Noi cazuri suspecte, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Trei lucrători sanitari au fost internaţi, cu cheaguri de sânge

„Nu ştim dacă respectivele cazuri de formare de cheaguri de sânge sunt legate de vaccin”, a declarat Sigurd Hortemo, medic principal la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente, într-o conferinţă de presă organizată în comun cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică, după cum transmite agenţia Reuters. Toate cele trei persoane au sub 50 de ani.

Agenţia Europeană pentru Medicamente EMA va investiga cele trei incidente, a adăugat el.

Citeşte şi Raed Arafat dă verdictul în scandalul legat de vaccinul Astra Zeneca: „România a luat decizia înţeleaptă”

Norvegia a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca, după o măsură similară a Danemarcei. Ulterior şi Islanda a oprit vaccinarea cu acest ser.

Înaintea Danemarcei şi Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca, pentru a investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare şi o boală cauzată de o embolie pulmonară, legată tot de fvrmarea de cheaguri de sânge.

Totuşi, EMA a declarat joi că beneficiile vaccinului au depăşit riscurile şi ar putea continua să fie administrat.

Citeşte şi O femeie din Olt a intrat în şoc anafilactic după ce a primit vaccinul AstraZeneca

Joi seară şi autorităţile de la Bucureşti au anunţat că vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România timp de o săptămână. Acest anunț a fost făcut după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinare cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arăta CNCAV.