Noi criterii de carantinare a localităţilor. Condiţiile luate în calcul de autorităţi. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătății a anunţat un nou ordin prin care introduce alte criterii pentru carantinarea localităților.

13 apr. 2021, 19:53
Noi criterii de carantinare a localităţilor. Condiţiile luate în calcul de autorităţi. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Noi criterii de carantinare a localităţilor. Nivelul de testare pentru virusul ucigaş devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Noi criterii de carantinare a localităţilor. Condiţiile luate în calcul de autorităţi. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Europa este împărţită între relaxarea restricţiilor şi carantină. În plină campanie de imunizare, ţări precum Marea Britanie, Cehia şi Bosnia au eliminat măsurile dure de restricţie. Germania, în schimb, se pregăteşte de un nou lockdown.

Marea Britanie, Cehia şi Bosnia încearcă să revină la normal ridicând unele măsuri de restricţie. Cehia este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie. Cu toate acestea, la aproape două luni de la debutul celui de-al treilea val, autorităţile au ridicat, luni, o parte dintre restricţii. Astfel, s-au redeschis grădiniţele, iar elevii din clasele primare s-au întors în bănci. În plus, grădinile zoo şi cele botanice primesc din nou vizitatori.

În Sarajevo localnicii s-au înghesuit la terase şi cafenele în aer liber.

Autorităţile au relaxat restricţiile şi în Marea Britanie. Şi aici localnicii au sărbători ridicarea măsurilor în localurile din aer liber.

Germania, în schimb, se confruntă în continuare cu un număr ridicat de pacienți cu COVID, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt pline.Rata de infectare la nivel naţional a ajuns la 136 cazuri la suta de mii de locuitori. Autorităţile spun că vor relaxa restricţiile atunci când incidenţa va scădea sub 50.

Citeşte şi: Alexandru Rafila o ironizează pe Andreea Moldovan: „Pentru doamna Moldovan, care e o fiinţă mai ascetă, carantina ar fi minunată”