Noi detalii despre atacul de la aeroportul din Chişinău. Criminalul l-a imobilizat pe poliţist în 2 secunde

Filmul atacului armat de pe Aeroportul din Chișinău, de vineri, când un cetățean străin a deschis focul, omorând două persoane.

01 iul. 2023, 17:01
Noi detalii despre atacul de la aeroportul din Chişinău. Criminalul l-a imobilizat pe poliţist în 2 secunde
Filmul atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău

Vineri, un atac armat a avut loc pe Aeroportul Chișinău. Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că agresorul, un cetățean străin, a fost reținut, iar, în acest moment, se afă în stare gravă, fiind ținut sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine. Totodată, s-a stabilit că nu a fost vorba despre un atac terorist.

Conform șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanul, atacatorul a aterizat cu ruta Istanbul-Chișinău. Aterizarea a avut loc la ora 14.48, procesarea documentelor pasagerilor rutei a început la 15.10, la 15.21 au fost procesate documentele atacatorului de către Poliția de Frontieră, acesta fiind la acel moment izolat și anunțat că nu poate intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: Noi detalii despre autorul atacului de pe aeroportul din Chișinău. De ce i-a ucis pe polițist și pe agentul de securitate

Potrivit șefului IGPR, inițial nu s-a știut că atacatorul era căutat în Tadjikistan pentru răpirea prim-vicepreședintelui uneia dintre cele mai mari bănci. De altfel, agresorul nu le-ar fi putut explica autorităților foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova.

La scurt timp, bărbatul a început atacul asupra unui polițist de frontieră. Acesta i-a împușcat pe acesta și pe o persoană de la securitatea aeroportului. Totodată, autoritățile de la Chișinău au precizat că polițistul a fost luat prin surprindere, totul întâmplându-se în câteva fracțiuni de secundă.

„Acțiunea propriu zisă de atac asupra polițistului de frontieră a avut loc la 17:13 atunci când polițistul a fost atacat pe neașteptate, lovitura imobilizatoare având loc în aproximativ două secunde”, a spus Cerănuțeanu.

La ora 17.15 a intervenit și primul echipaj al poliției de pe raza Aeroportului Internațional Chișinău, polițiștii intrând în schimburi de focuri cu atacatorul. În acest timp, persoanele din aeroport au fost evacuate, iar la ora 17.18 au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite.

„La ora 17:30 de fapt toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la Aeroport. Este vorba despre grupele de documentare ale poliției și colegii de la serviciile de urgență ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În mod special la 17:30 erau echipaje venite la fața locului și în același timp au ajuns toți conducătorii instituțiilor de forță. De la ora 17:30 până la ora 17:50 s-au derulat două operațiuni în paralel.

Grupa de asalt a documentat și stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului, în același timp s-a încercat purtarea de negocieri cu agresorul. Grupa de negociatori a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar a fost refuzul și inclusiv a fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru era deja fixat și văzut de colegii care erau la supraveghere video, că într-adevăr persoanele care erau nu se mișcă, colegii noștri din interior.

Grupul de asalt a avut durata intervenției de două minute și 30 secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat și în grupa de asalt care a intervenit pentru reținerea persoanei. Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit. În urma intervenției a rezultat rănirea doar a agresorului. Alte persoane rănite în urma acțiunii respective nu au fost și alte persoane nu au avut de suferit pe seama acestora. Nu a fost luare de ostatici”, a mai explicat șeful IGPR din Republica Moldova.

Citește și: VIDEO Momentul atacului de pe Aeroportul Internațional Chișinău, filmat de martori. Un polițist și un agent de securitate au fost împușcați mortal

În prezent, Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea integral. Procuratura Generală a anunțat că a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat un dosar pe cauza infracțiunii de terorism. Totodată, nu este informații că atacatorul ar fi fost afiliat la grupări militare.

Agresorul este reținut și va fi judecat în Republica Moldova. Procuratura se află în proces de discuții și schimb de informații cu autoritățile din Tadjikistan, expertizele sunt în desfășurare, iar martotii sunt audiați, potrivit digi24.ro.